onnohwqhvjnqkipsgnye
Διεθνή

Την επέτειο του πραξικοπήματος τιμά ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Οι διοικητές των στρατιωτικών μονάδων έλαβαν εντολές να βρουν τρόπο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ζήτησε να οργανωθούν «οι προσήκοντες εορτασμοί» για την 55η επέτειο του πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964, με το οποίο κατέλαβε την εξουσία ο Στρατός.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εορτασμοί, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Βραζιλίας απάντησε: «Αυτό θα το επιλέξουν οι διοικητές των μονάδων».

Ο Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, η κυβέρνηση του οποίου συμπεριλαμβάνει οκτώ απόστρατους αξιωματικούς επί συνόλου 22 υπουργών, δηλώνει ανοικτά θαυμαστής της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας.

«Ο πρόεδρος δεν θεωρεί ότι την 31η Μαρτίου 1964 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα» είπε ο εκπρόσωπός του. «Θεωρεί ότι η κοινωνία, ενωμένη, διαισθανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα» κατάφερε εκείνη την ημέρα με μια κοινή προσπάθεια «πολιτών και στρατιωτικών», να «ανακτήσει τη χώρα, να την ξαναβάλει στον σωστό δρόμο», συνέχισε. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, «σήμερα θα είχαμε εδώ ένα είδος κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλό για κανέναν», συμπλήρωσε.

Υμνητής της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρου έχει επίσης επαινέσει, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, αρκετές άλλες λατινοαμερικάνικες στρατιωτικές χούντες περασμένων δεκαετιών, όπως αυτές του Παραγουανού Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989) ή του Χιλιανού Πινοτσέτ (1973-1990).

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία διαπράχθηκαν τουλάχιστον 434 δολοφονίες, ενώ υπήρξαν χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμοί αντιφρονούντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα