Σε νέο κύκλο αβεβαιότητας βυθίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο μετά και την τρίτη κατά σειρά απόρριψη της συμφωνίας για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που κατέληξε η Τερέζα Μέι με στελέχη των Βρυξελλών. Η απόρριψη της πρότασης από τη Βουλή των Κοινοτήτων με πλειοψηφία 344 «κατά» έναντι 286 «υπέρ» φέρνει όλο και πιο κοντά το σενάριο ενός άτακτου Brexit στις 12 Απριλίου με τις εναλλακτικές λύσεις να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Τη Δευτέρα οι βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βρεθεί ενδεχόμενη εναλλακτική λύση μπροστά στο ενδεχόμενο της άτακτης εξόδου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί μία πρόταση “Soft Brexit” που θα προβλέπει μόνιμη μορφή ενιαίας τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. και παράλληλα θα παρατείνει για μακρά χρονική περίοδο την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση ανοίγοντας τις πόρτες για συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι βρετανοί βουλευτές φοβούνται το "No Deal Brexit"

«Οι βρετανοί βουλευτές φοβούνται το “No Deal Brexit” και, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, ενδέχεται να σκεφτούν να υιοθετήσουν την πρόταση του Κένεθ Κλαρκ για μόνιμη μορφή τελωνειακής ένωσης» σχολιάζει στα parapolitika.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, και διευκρινίζει: «Εάν αυτή η πρόταση περάσει και γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, και συνεπώς μπει στην πολιτική δήλωση που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης, το πρόβλημα του “backstop” θα πάψει να υφίσταται».

Το σενάριο της ενιαίας τελωνειακής ένωσης προϋποθέτει την αναθεώρηση της Πολιτικής Διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένους Βασιλείου – Ε.Ε. από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορικά με τις δυσκολίες του εγχειρήματος, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν στον Guardian ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση θα δημιουργήσουν δυσκολίες ενώ δεν θα προκύψουν άμεσα αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο για έξοδο στις 22 Μαΐου από την Ε.Ε.

Η απόφαση για “Soft Brexit” ενδέχεται, ωστόσο, να γεννήσει εσωτερικούς τριγμούς και στο κόμμα των συντηρητικών καθώς η πρόταση θα στηριχθεί από την πλειονότητα των εργατικών και οι υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit στο κόμμα της Μέι θα σκεφτούν ακόμη και την ανατροπή της κυβέρνησης. «Η πρόταση είναι “ανάθεμα” για έναν αριθμό συντηρητικών βουλευτών και, ως εκ τούτου, αν την ακολουθήσει η κυβέρνηση, κινδυνεύει να ανατραπεί από τους ίδιους τους βουλευτές της», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου συμπληρώνοντας ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες της γενικής παράλυσης του αγγλικού συστήματος, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο».

Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να περισώσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής της ομάδας, η Τερέζα Μέι διαχώρισε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την πολιτική διακήρυξη που αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποφύγει τους εσωτερικούς τριγμούς και, φυσικά, να τύχει ευρύτερης αποδοχής από το κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το βρετανικό δίκαιο ορίζει ότι η επικύρωση της Συμφωνίας περνά μέσα από την έγκριση και των δύο μερών της από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, οι Εργατικοί, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι στηρίζουν την πρόταση για παραμονή στην τελωνειακή ένωση αλλά και νέο δημοψήφισμα, έθεσαν ξανά ζήτημα διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

«ΒΕΛΗ» ΑΠΟ ΜΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣΚ

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» σχολίασε, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για να συμπληρώσει πως «αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

Συγκαλεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου ο Ντόναλντ Τουσκ

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε άμεσα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη «λύπη» της για την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου ενώ σημείωσε πως «Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο» για να συμπληρώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Σημειώνεται πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε η βρετανίδα πρωθυπουργός απερρίφθη στις 15 Ιανουαρίου (230 ψήφοι) και στις 12 Μαρτίου (149 ψήφοι).