Σε κεντρικό πρόσωπο των τοπικών εκλογών στην Τουρκία αναδείχθηκε, κλέβοντας την παράσταση ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εν πολλοίς άγνωστος Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έπειτα από μία εκλογική βραδιά θρίλερ κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα της κούρσας για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές επαναβεβαίωσαν την κυριαρχία του Ερντογάν, αφού σε απόλυτους αριθμούς ο τούρκος πρόεδρος έλαβε περίπου το 52% των ψήφων, σχεδόν το ίδιο ποσοστό που έλαβε στις 24 Ιουνίου πέρυσι στις προεδρικές εκλογές, θεωρήθηκε μεγάλη ήττα για τον ίδιο η απώλεια του δήμου Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου ο κ. Ερντογάν, ως δήμαρχος εκλεγμένος με το Κόμμα της Ευημερίας (Ρεφάχ), ξεκίνησε τη δεκαετία το 1994 την πολιτική του σταδιοδρομία.

Έκτοτε ο μεγαλύτερος μητροπολιτικός δήμος της χώρας παρέμενε το απόρθητο κάστρο των ισλαμιστικών κομμάτων έναντι του κεμαλικού κατεστημένου. Ο συμβολισμός της κυριαρχίας στην Κωνσταντινούπολη είναι τόσο ισχυρός στην εσωτερική πολιτική σκηνή της της γειτονικής χώρας, ώστε ο Τούρκος πρόεδρος έριξε εκεί όλες του τις δυνάμεις: Όρισε ως υποψήφιο ένα βαρύ όνομα, τον στενό συνεργάτη του, πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, πέρασε περισσότερο χρόνο στην Κωνσταντινούπολη απ’ ό,τι στην πρωτεύουσα και εξάντλησε όλες του τις δυνάμεις σε μαραθώνιες περιοδείες -μόνο το τελευταίο 48ωρο πριν από τις εκλογές έκανε 14 μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη.

Ο άνθρωπος που κατάφερε να υποστείλει τη σημαία του Ερντογάν από τα τείχη της Πόλης είναι ο  Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενος από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα είναι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.  

Ο ανθυποψήφιός του πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των άκυρων ψηφοδελτίων, καθώς η διαφορά που τον χωρίζει από τον Ιμάμογλου είναι της τάξεως των 25.000 ψήφων σε 31.136 εκλογικά τμήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν έχει καταμετρηθεί ως άκυρη έστω και μία ψήφος σε κάθε εκλογικό τμήμα τότε αλλάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Τουρκικοί ειδησεογραφικοί δικτυακοί τόποι άρχισαν να μεταδίδουν το βράδυ της Δευτέρας καταγγελίες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν μετέβη εκτάκτως από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη..

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 στο χωριό Τζεβίζλι στην επαρχία Ακτσάαμπατ (τα Πλάτανα των Ελλήνων πριν την ανταλλαγή) της Τραπεζούντας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Τραπεζούντα και σπούδασε στη συνέχεια διοίκηση επιχειρήσεων στην αγγλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έλαβε μεταπτυχαικό τίτλο σπουδών από το ίδιο πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Το 1992, αρχικά ασχολήθηκε επαγγελματικά με την οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία και παράλληλα άρχισε να δραστηριοποιείται στην αθλητική ομάδα της Τραπεζούντας, τη γνωστή Τραμπζονσπόρ.

Το 2008 εντάχθηκε στο CHP και έξι χρόνια αργότερα, το 2015, εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, ενός δήμου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα κοινωνικά δίκτυα και έχει ενεργή συμμετοχή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις με κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Είναι παντρεμένος με την Ντιλέκ Ιμάμογλου, με την οποία έχουν τρία παιδιά.



Με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας του και την επιτυχία του στην «Άλωση της Πόλης» από το ΑΚΡ είναι σίγουρο ότι το όνομα Εκρέμ Ιμάμογλου θα το συναντούμε συχνά τα επόμενα χρόνια στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Αυτός ωστόσο που θα πρέπει να ανησυχεί πραγματικά από την άνοδο του Ιμάμογλου είναι ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ποίος δεν έχει να αναδείξει στο βιογραφικό του καμία πολιτική νίκη έναντι του Ερντογάν και πιθανώς θα τον βρει μπροστά του ως εσωκομματικό αντίπαλο. Αντιθέτως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά τα επόμενα χρόνια στην Τουρκία, θα είναι πρόεδρος και θα έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μέχρι τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2023.