Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Το deal για τους S-400 έχει «κλειδώσει»
Τι δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος
Ως προτεραιότητα για την Ρωσία περιέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την συμφωνία με την Τουρκία αναφορικά με το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Μόσχα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της διαβεβαίωσης που είχε δώσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, όπως άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι το συγκεκριμένο deal θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη υπόθεση.
Με αυτό τον τρόπο, η Άγκυρα πρακτικά απορρίπτει το αμερικανικό τελεσίγραφο και τις απειλές για κυρώσεις σε περίπτωση που η αγορά ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Κογκρέσο αποφάσισε να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την παράδοση συστημάτων που αφορούν τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, βάζοντας ουσιαστικά στον «πάγο» τη συγκεκριμένη συμφωνία -ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε στείλει σαφές μήνυμα στον Ερντογάν προειδοποιώντας με... έξωση από το ΝΑΤΟ εάν δεν κάνει πίσω.
«Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να εφαρμοστεί η σύμβαση για την παράδοση των πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι Μόσχα και Άγκυρα επεξεργάζονται και άλλα υποσχόμενα projects, πέραν των S-400, με στόχο την προμήθεια σύγχρονων ρωσικών αμυντικών προϊόντων. «Υπάρχουν και άλλα υποσχόμενα projects στην ατζέντα, τα οποία σχετίζονται με την προμήθεια σύγχρονων ρωσικών αμυντικών προϊόντων από την Τουρκία» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την καταβολή επιπλέον 2,3 δισ., με σκοπό τον Ιούλιο να αρχίσει σταδιακά η παράδοση του συστήματος των S-400.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Συρία και τη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. O Πούτιν δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου στην Τουρκία, σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση, θα κατασκευαστούν δύο αντιδραστήρες δυναμικότητας 2.400 μεγαβάτ, ενώ εν συνεχεία θα κατασκευαστούν άλλοι δύο ίδιοι.