Μήνυμα στην Τουρκία πως εάν προμηθευτεί τους S-400 από τη Ρωσία, δεν θα λάβει τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 έστειλε μέσω συνέντευξης του στον ΣΚΑΪ, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μενέντεζ απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν η Άγκυρα εγκαταστήσει τους ρωσικούς S-400,σημείωσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν τα F-35. Δεν θα πάρουν τα F-35, γιατί θα υπάρξουν κυρώσεις βάσει των κανόνων που υπάρχουν σήμερα».

«Πρόκειται για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία και αυτή είναι μια πράξη που επιφέρει κυρώσεις για οποιονδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκία. Και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την άμυνά μας τοποθετώντας αεροπλάνα F-35 δίπλα στους S-400 π ου θα μπορούσαν να κατασκοπεύσουν την “καρδιά” του συστήματος και της τεχνολογίας που έχουμε στα F-35», πρόσθεσε.

Ακόμη, τόνισε: «Άρα αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και αυτό είναι κάτι που ακόμη και αυτοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο ασφαλείας, έχουν επίσης καταστήσει σαφές. Αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη δύναμη που έχει το Κογκρέσο να «μπλοκάρει» την παράδοση των υπερσύγχρονων μαχητικών στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε:«Στο δικό μας σύστημα διακυβέρνησης, η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι ο σημαντικότερος παίχτης στην εξωτερική πολιτική. Όταν μιλάμε όμως για εξωτερική πολιτική, δεν είναι ο μοναδικός παίχτης».

Επιπλέον, επισήμανε πως «το Κογκρέσο έχει τη “δύναμη του πορτοφολιού”. Το οποίο σημαίνει πως δίνουμε χρήματα για ζητήματα που αφορούν τη στρατιωτική μας παρουσία, τη συλλογική αμυντική μας λειτουργία καθώς και τους οικονομικούς σκοπούς. Στο τέλος της ημέρας, το Κογκρέσο έχει σημαντικό λόγο στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής, αφού έχει τη δύναμη του πορτοφολιού».

Τέλος, ο κ. Μενέντεζ ανέφερε: «Λειτουργεί λοιπόν καλύτερα, όταν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα εθνικά συμφέροντα και στην ασφάλεια των ΗΠΑ, τόσο ο Πρόεδρος, όσο και το Κογκρέσο, ακόμη και εάν δεν ανήκουμε στα ίδια κόμματα. Το έχω κάνει αυτό με αρκετούς Προέδρους στα 27 χρόνια που είμαι στο Κογκρέσο, που συμμετέχω στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Με τον Κλίντον, τον Μπους, τον Ομπάμα και τώρα με τον Τραμπ. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχουμε συνειδητοποιήσει τα τελευταία 27 χρόνια, είναι πως το Κογκρέσο μπορεί να επηρεάσει, ως προς το ποια πολιτική θα ακολουθηθεί».