Στις κάλπες προσέρχονται οι Ισπανοί ίσως για την πιο «περίεργη» εκλογική αναμέτρηση στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Την κάλπη την παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στις Βρυξέλλες, καθώς είναι η τελευταία εθνική εκλογική αναμέτρηση πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πολλά είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της αναμέτρησης:

1. Πρόκειται για πρόωρες εκλογές που προέκυψαν μετά την αδυναμία της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2019.

2. Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στα τελευταία 4 χρόνια. Η Ισπανία πήγε κανονικά στις κάλπες το 2015, ωστόσο, από εκείνες τις εκλογές δεν προέκυψε κυβέρνηση. Η Βουλή διαλύθηκε και έγιναν νέες εκλογές το 2016. Τότε ο Μαριάνο Ραχόι του δεξιού Λαϊκού Κόμματος κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos. Η κυβέρνησή του άντεξε δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2018 ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να κερδίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι και να γίνει εκείνος πρωθυπουργός. Το προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Ραχόι παραιτήθηκε από την ηγεσία και το Λαϊκό Κόμμα εξέλεξε νέο αρχηγό.

3. Ο Σάντσεθ δεν σχημάτισε απλώς κυβέρνηση, αλλά έγινε και ο πρώτος εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Παρά τη σφοδρή αμφισβήτηση που δέχθηκε από το κόμμα του, το έφερε και πάλι στην εξουσία μετά από 7 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, πηγαίνει στις σημερινές εκλογές με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι είναι πρώτο κόμμα.

4. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Το δικομματικό πολιτικό σύστημα της Ισπανίας έχει πλέον «σπάσει» στα τέσσερα: Οι σοσιαλιστές έχουν βρει στα αριστερά τους τους Podemos του Ιγκλέσιας, οι οποίοι μάλιστα έχουν συνασπιστεί με το παλαιό κόμμα της Αριστεράς. Στα δεξιά το πανίσχυρο Λαϊκό Κόμμα χάνει ψήφους από το φιλελεύθερο Ciudadanos του Αλμπερτ Ριβέρα, αλλά και από ένα νέο κόμμα που εμφανίστηκε: Το ακροδεξιό VOX, το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή.

5. Το VOX εξελίχθηκε ήδη σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής στη «βόμβα» που έσκασε πριν λίγους μήνες όταν έγιναν εκλογές στην Ανδαλουσία. Σε μια περιοχή-προπύργιο των σοσιαλιστών, τα δεξιά κόμματα κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την ανοχή του VOX.

6. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί στη χώρα την επομένη των εκλογών. Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ θα είναι πρώτο κόμμα, ωστόσο, τα δύσκολα θα ξεκινήσουν τη στιγμή που θα αναζητήσουν συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Podemos θα ήταν ένας σύμμαχος, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι βγαίνουν τα «κουκιά». Ενδεχομένως να χρειαστούν ψήφους από μικρότερα τοπικά κόμματα. Εκεί όμως θα προκύψουν νέα ζητήματα, καθώς το «καταλανικό ζήτημα» παραμένει ανοικτό. Τυχόν στήριξη από καταλανικά κόμματα, θα συνοδευτεί από ανταλλάγματα, αν όχι εκβιασμούς.

7. Επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να «αντέξει» για μια ακόμα φορά το Λαϊκό Κόμμα και σε συνεργασία με τους Ciudadanos και μερικά μικρότερα κόμματα, να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο έχει μια προϋπόθεση: Ότι για να κυβερνήσει η δεξιά, θα χρειαστεί η «ανοχή» του VOX…

8. Για το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού», κανείς δεν μιλά για την ώρα. Η χώρα δεν έχει προηγούμενο (σε εθνικό επίπεδο) από τέτοια κυβέρνηση. Φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά.

Τα αποτελέσματα της κάλπης θα γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.