Την είσοδο βουλευτών της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο εμπόδισαν κρατικές δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να μην συμμετάσχουν στη συνεδρίαση για την άσκηση δίωξης σε βάρος δέκα συναδέλφων τους που έλαβαν μέρος στο κίνημα της 30ης Απριλίου κατά του Νικολάς Μαδούρο.

Μαρτυρίες βουλευτών κάνουν λόγο για ένοπλα μέλη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Sebin, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που μαζί με άνδρες της αστυνομίας και του στρατού, απέκλεισαν την είσοδο του κοινοβουλίου.

«Οι πράκτορες της Sebin ερεύνησαν το Ομοσπονδιακό Μέγαρο με το πρόσχημα ότι υπήρχαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο εσωτερικό. Είμαστε περικυκλωμένοι από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας», ανέφερε η Μανουέλα Μπολίβαρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο» και κατήγγειλε απόπειρα εκφοβισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Όλα αυτά είναι μέρος του σόου για να εμποδίσουν τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης. Πρόκειται για μια δικτατορία που κυνηγά τους αντιφρονούντες και εμείς μαχόμαστε για την πολιτική αλλαγή», σχολίασε ο βουλευτής Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα.

Την περασμένη εβδομάδα η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από το καθεστώς Μαδούρο, ήρε την ασυλία δέκα βουλευτών που συμμετείχαν "ενεργά" στην εξέγερση κατά του καθεστώτος. Ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι «θα τιμωρηθούν». Η Sebin έχει συλλάβει επίσης τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου, Έντγκαρ Σαμπράνο, ο οποίος οδηγήθηκε σε στρατιωτική φυλακή, ενώ άλλοι τρεις βουλευτές που διώκονται έχουν καταφύγει σε διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών στο Καράκας, ενώ ένας τέταρτος εγκατέλειψε τη χώρα βρίσκοντας καταφύγιο στην Κολομβία.