Ανησυχητικά για το πώς βλέπουν οι πολίτες της ΕΕ το μέλλον της Ένωσης είναι τα ευρήματα έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας. Η πλειονότητα εκτιμά ότι η ΕΕ θα έχει διαλυθεί μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια, ενώ  ένα σημαντικό ποσοστό δεν αποκλείει ακόμα και συρράξεις μεταξύ χωρών.

Η έρευνα διεξήχθη από το think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία και Πολωνία.

Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά στην Γαλλία, όπου οι δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη για την πρωτιά μεταξύ του κόμματος της Μαρίν Λεπέν και της παράταξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Γαλλία, το ποσοστό που «βλέπει» διάλυση της ΕΕ την επόμενη 20ετία φτάνει το 58%. Στο ποσοστό-ρεκόρ του 66% φτάνει στη Σλοβακία.

Μόνο στη Σουηδία, τη Δανία και την Ισπανία τα ποσοστά είναι κάτω από 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες αυτές επιλέχθηκαν διότι οι έδρες τους στην Ευρωβουλή φτάνουν το 80% του συνόλου (555 στις 705).

Και όλα αυτά ενώ σε λίγες μέρες οι πολίτες της ΕΕ θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και το βλέμμα όλων στρέφεται στην επίδοση που θα καταγράψουν ευρωσκεπτικιστές και λοιποί ακραίοι.

Σύμφωνα με την προβολή εδρών που έκανε η ίδια η Κομισιόν (βασιζόμενη σε δημοσκοπικά στοιχεία από τις χώρες-μέλη), το ΕΛΚ (η ευρωομάδα των κεντροδεξιών κομμάτων) αναμένεται να είναι πρώτη δύναμη στην επόμενη Ευρωβουλή με 180 έδρες, ακολουθούμενο από την ομάδα των Σοσιαλιστών με 149 έδρες.

Παγιώνεται όμως και η εικόνα δεξιότερα του ΕΛΚ (εθνικιστές, ευρωσκεπτικιστές κλπ), αφού τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί σχηματισμοί θα συγκεντρώσουν πάνω από 150 έδρες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβολές, στην επόμενη Ευρωβουλή οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές) δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν.

Ρόλο-«κλειδί» αναμένεται να παίξουν οι Φιλελεύθεροι (ALDE) που φαίνεται να συγκεντρώνουν 76 έδρες. Σημαντικά ενισχυμένοι και οι Πράσινοι με 57 έδρες, ενώ η ομάδα της Αριστεράς πέφτει στις 46 έδρες.