Σε τέτοια σύγχυση βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν που θυμήθηκε μετά από έναν και πλέον αιώνα να αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λωζάνης και την κατάσταση στο Αιγαίο. Φαίνεται όμως η ανάκληση στη μνήμη του ενός τέτοιου θέματος δεν είναι και τόσο τυχαίο. Πίσω από την ψύχραιμη όπως φάνηκε τουλάχιστον τα πρώτα 24ωρα αντίδραση της Ελλάδας κάποιοι «διαβάζουν» φόβους για νέα ένταση με την γειτονική χώρα, μετά τις προκλήσεις Ερντογάν.

 Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά υπάρχει ο φόβος ότι ο «σουλτάνος» ακολουθεί την πεπατημένη πολλών τουρκικών κυβερνήσεων να εξάγουν την εσωτερική κρίση προς τα δυτικά, με προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Εκφράζεται ακόμα και ο φόβος ότι η Άγκυρα μπορεί να συνδέσει την προκλητική και ανιστόρητη αυτή στάση με «κινήσεις» στο προσφυγικό. Στην Αθήνα, φαίνεται ότι πιάστηκαν εξ απήνης και χρειάστηκε χρόνο τόσο το Μαξίμου, όσο και η ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών να αποκωδικοποιήσουν προθέσεις και στοχεύσεις του τούρκου προέδρου, ώστε η ελληνική αντίδραση να είναι αποστομωτική.

Πέρα από την κυβερνητική κινητικότητα για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών και δηλώσεων, έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται και η αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να είναι δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει αρχικά μέσω «διπλωματικών πηγών» και όχι με επίσημη ανακοίνωση.