Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες διασώθηκαν χθες στα ανοιχτά της Λιβύης ενώ εννέα ανασύρθηκαν νεκροί- ανάμεσά τους μια έγκυος γυναίκα- ανήμερα της τρίτης επετείου του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Λαμπεντούζας που είχε «ξυπνήσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζοντάς τη να κινητοποιηθεί.

Η διάσωση των 6.055 ανθρώπων και οι εννέα θάνατοι, έπειτα από αρκετές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, συνέπεσε με την επέτειο του ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, την 3η Οκτωβρίου 2013, όταν πλεούμενο έπιασε φωτιά και βυθίστηκε κοντά στο ιταλικό νησί. Είχαν τότε ανασυρθεί 366 πτώματα και οι συγκλονιστικές εικόνες των εκατοντάδων σορών ώθησαν την Ιταλία να ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum, την οποία διαδέχθηκε έναν χρόνο αργότερα η ευρωπαϊκή αποστολή στην οποία προστέθηκαν σταδιακά ιδιωτικά σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν κατάφεραν ωστόσο να αποτρέψουν τους πνιγμούς στη Μεσόγειο και ο απολογισμός μετρά τουλάχιστον 11.400 θύματα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Μετά το ναυάγιο, στην Ιταλία έχουν φθάσει πάνω από 467.000 μετανάστες, εκ των οποίων οι 132.000 φέτος. Οι Σύροι υπολογίζονται ότι είναι το ένα τρίτο εξ αυτών, αλλά πλέον οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική.

Με τα κέντρα πρώτης υποδοχής της οποίας έχουν ξεχειλίσει, η ιταλική κυβέρνηση θέλει οι συμφωνίες με κράτη εκτός ΕΕ για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο να πολλαπλασιαστούν, όμως υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατον να γίνεται διαλογή στη θάλασσα: «δεν γνωρίζουμε αν είναι πρόσφυγες ή όχι όταν τους διασώζουμε, γνωρίζουμε όμως ότι πρέπει να τους διασώζουμε», δήλωσε από τη Λαμπεντούζα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο.

Στα χθεσινά περιστατικά οι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι σε 39 πλεούμενα—κυρίως φουσκωτές λέμβους, πέντε αλιευτικά και δύο σχεδίες. Σχεδόν όλοι διασώθηκαν περίπου 30 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τρίπολης με τη συμμετοχή σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Save the Children, της Sea-Eye και της ProActiva Open Arms.

Πολλοί από τους μετανάστες είχαν υποστεί εγκαύματα από καύσιμα. Απαιτήθηκε ιατρική διακομιδή για δύο γυναίκες κι ένα παιδί 8 ετών που είχαν σοβαρά εγκαύματα, όμως η μια από τις γυναίκες, έγκυος, απεβίωσε πριν φθάσει το ελικόπτερο που θα την παραλάμβανε, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους οκτώ θανάτους. Αλλά οι κίνδυνοι πάνω στα παραφορτωμένα πλεούμενα ευκαιρίας μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμοι: ασφυξία από τις αναθυμιάσεις καυσίμων ή μέσα σ’ ένα αμπάρι, υποθερμία, αφυδάτωση, εγκαύματα.

Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Λιβύης ανέφερε ότι δύο παιδιά και εννιά γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν μικρό πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λιβύη αναποδογύρισε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Όλο και πιο πολύ κάθε χρόνο, οι αναχωρήσεις των μεταναστών από τη Λιβύη γίνονται κατά κύματα: οι αποπλεύσεις γίνονται μαζικά όταν η θάλασσα είναι ήρεμη. Την 30ή Αυγούστου, το ιταλικό Λιμενικό Σώμα είχε ανακοινώσει πως 6.500 άνθρωποι διασώθηκαν μέσα σε μια ημέρα.