Τουλάχιστον 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 200.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Ινδικό Κασμίρ από τις πλημμύρες που έχουν σαρώσει τις τελευταίες ημέρες τη βόρεια Ινδία και το Πακιστάν.
Το σκηνικό είναι παρόμοιο και στις δύο πλευρές των συνόρων: κάποια χωριά έχουν καταστραφεί, κάποια άλλα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά ενώ βάρκες και ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να απομακρύνουν τους κατοίκους που έχουν βρει καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών.

Σε άλλες περιοχές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και με το νερό να καλύπτει τους μηρούς τους οι γονείς μεταφέρουν στα χέρια τα μικρά παιδιά και λιγοστά αντικείμενα.
Στο Κασμίρ τα νερά άρχισαν να υποχωρούν σήμερα αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής σε αυτήν την περιοχή των Ιμαλάϊων.
Τα συνεργεία διάσωσης μπορούν τώρα να φθάσουν περιοχές που μέχρι σήμερα δε μπορούσαν να προσεγγίσουν, κυρίως στη Σριναγκάρ, την μεγαλύτερη πόλη αυτής της περιοχής.

«Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης μπορούν τώρα να εισέλθουν στα σπίτια και να απομακρύνουν τους επιζώντες όπως επίσης να εντοπίσουν πτώματα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της περιοχής Τζαμού, ο Μ. Σαντμάνου.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι πλημμύρες στο Κασμίρ έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων στην περιοχή και αν και 130.000 άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί «περισσότεροι από 200.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι» σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο.


Ενώ τα νερά υποχωρούν στο Κασμίρ, η οργή αυξάνεται απέναντι στους κυβερνώντες, με τους κατοίκους να τους κατηγορούν ότι απέτυχαν να τους προσφέρουν βοήθεια έπειτα από τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή εδώ και έναν αιώνα.Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους.
Κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και ημέρες καταγγέλλουν ότι ο στρατός επιλεκτικά απομάκρυνε τουρίστες και άλλους ανθρώπους βάση ενός καταλόγου προτεραιοτήτων, ενώ άφησε πίσω τους ντόπιους να τους βοηθήσουν αργότερα εθελοντές.
«Τα ελικόπτερα έφθασαν, εμείς κουνούσαμε τα χέρια μας» για να μας δουν δήλωσε ο Αασίγια Κούτο, που ζει σε ένα προσωρινό καταφύγιο.
«Κανείς δεν ήρθε για εμάς. Κανείς από την περιοχή μας δε διασώθηκε από αέρος».
Ο Ομάρ Αμπτνουλάχ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Τζαμού Κασμίρ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη οργή, τα σπίτια θα ανοικοδομηθούν πριν από την άφιξη του «τρομακτικού κρύου» του χειμώνα.

Συνολικά 137 καταυλισμοί έχουν στηθεί στην κοιλάδα του Κασμίρ, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 100.000 άνθρωποι.
«Το πόσιμο νερό είναι ένα πρόβλημα» αναγνώρισε ο Αμπντουλάχ, ενώ προσέθεσε ότι «ζήτησε από τις αρχές να παράσχουν πολλά φάρμακα» προκειμένου να προλάβουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια επιδημία.
Μία εβδομάδα μετά την καταστροφή στο Κασμίρ, ένας αξιωματούχος εκτιμά ότι το ύψος των ζημιών θα μπορούσε να φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.