Τι θέλουν τα γερμανικά κόμματα από τις διαπραγματεύσεις
<p>Μοιρασμένη φαίνεται η γερμανική βουλή, με πιο έντονα τα σημάδια της διαφωνίας Μέρκελ-Σόιμπλε, με τους "Πράσνους" και την "Αριστερά" να στηρίζουν Τσίπρα</p>
Με τίτλο "Η διάθεση στο Βερολίνο αλλάζει", το Spiegel περιγράφει πως η Ελλάδα χάνει τα στηρίγματά της τόσο στο πιο "σκληρό" κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), όσο και στους άλλοτε ευνοϊκά διακείμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
"Στο SPD η αγανάκτηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μεγαλώνει. Στο CDU ο θυμός είναι ήδη μεγάλος. Η υποστήριξη στη χώρα καταρρέει και η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει στρατηγικούς υποστηρικτές της στο Βερολίνο", υπογραμμίζει σε μια μακροσκελή ανάλυσή του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του SPD δεν υποστηρίζει την "πάσει θυσία" διάσωση της Ελλάδας και ξεκαθαρίζει πως "δε θα αφήσουμε να μας εκβιάσουν".
Τη Δευτέρα συνεδρίασε το προεδρείο του κόμματος, όπου συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα. Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος υπερασπίζεται την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ το προεδρείο συνολικά πιστεύει πως μια παράταση του ελληνικού προγράμματος δε θα είχε πρόβλημα να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα.
"Στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί η απόφαση"
Ωστόσο, η απόφαση μπορεί αυτή τη φορά να κυλήσει πιο δραματικά, δεδομένου ότι στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Γ. Βαρουφάκης έχουν πρακτικά χάσει κάθε δυνατότητα να διαπραγματευτούν.
"Είμαι σίγουρος ότι η τελική απόφαση θα παρθεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών την επόμενη εβδομάδα και όχι στο Eurogroup", επισημαίνει στο Spiegel Online ο αντιπρόεδρος του SPD Κάρστεν Σνάιντερ.
Στελέχη του κόμματος κατηγορούν για ανευθυνότητα την ελληνική κυβέρνηση και αναφέρουν πως τίθεται δίλημμα, καθώς από τη μία πλευρά θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά από την άλλη δε θέλουν να φανούν ότι άγονται και φέρονται από τους Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Αλλάζει στάση η Μέρκελ;
Στον αντίποδα εκρηκτική ήταν η ατμόσφαιρα και στη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών που πραγματοποιήθηκε και εκείνη χθες.
Για πρώτη φορά η Άνγκελα Μέρκελ άφησε να φανεί ότι δε θέλει να σώσει με κάθε κόστος την Ελλάδα και επίσης για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα να διεξαχθεί μια συζήτηση για την προετοιμασία ενός ενδεχόμενου GRexit.
Σφόδρα αρνητικός ο Σόιμπλε
"Η διάθεση για την Ελλάδα άλλαξε", αναφέρουν πληροφορίες του περιοδικού, με τον Β. Σόιμπλε να εκδηλώνει ανοιχτά το θυμό του για το πως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν πιστεύει πλέον στη διάσωση της Ελλάδας.
Εξήγησε μάλιστα ότι ακόμη και ένας νέος συμβιβασμός δεν πρόκειται να κρατήσει παρά μόνο μερικές εβδομάδες, ενώ ο γερμανός ΥΠΟΙΚ άσκησε δριμεία κριτική και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.