Στον παγκόσμιο Τύπο όλα τα σενάρια για την Ελλάδα
<p>Σενάρια για την “επόμενη μέρα” ενώ επικεντρώνονται στις δηλώσεις Τσίπρα "οι πιστωτές λεηλατούν την Ελλάδα" και Βαρουφάκη πως "δεν πρόκειται να καταθέσουμε νέα πρόταση"</p>
SUDDEUTSCHE ZEITUNG
Έκτακτο σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων έχει καταρτίσει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. Σύμφωνα με την SD, η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει στη δημιουργία ενός έκτακτου σχεδίου για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls), σε περίπτωση που Αθήνα και δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, στο κρίσιμο Eurogroup θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, με τη συμμετοχή των ηγετών της ΕΕ.
FINANCIAL TIMES
Ο Τσίπρας υποστηρίζει πως οι δανειστές «λεηλατούν» την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδωσε σε «πολιτικά κίνητρα» την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων.
THE WALL STREET JOURNAL
Προκλητικές χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των δανειστών ο Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει πως οι δανειστές πρέπει να μαλακώσουν τη στάση τους στο θέμα της περικοπής των συντάξεων.
LE FIGARO
Ελάχιστες μέρες έχουν απομείνει στην Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία, γράφει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Ελληνική σκιά στα ομόλογα. Κλοιό πιέσεων στη δευτερογενή αγορά δημιούργησε το αδιέξοδο των ελληνικών διαπραγματεύσεων. Οι ανησυχίες για εξάπλωση της αναταραχής και στις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας επηρέασαν τις αποδόσεις των ομολόγων, μεταξύ αυτών και των κυπριακών.
REUTERS
Υπάρχει ελάχιστος χρόνος προκειμένου να αποφύγουμε το Grexit προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Τη «θλιβερή» παγκόσμια αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης των Σύρων προσφύγων κατήγγειλε χθες η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας από γειτονικές χώρες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα κύματα των μεταναστών να άρουν «πολύ προβληματικά» μέτρα που απαγορεύουν την είσοδο σ' αυτούς που εγκαταλείπουν τη Συρία.
BBC
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο εισροής χιλιάδων μεταναστών στην Ευρώπη. Σημείο-κλειδί των συνομιλιών πρόκειται να αποτελέσει το θέμα της παροχής ασύλου.
AL JAZEERA
Δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία, κατέλαβαν πόλη-κλειδί που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Με την προέλαση στην Ταλ Αμπιάντ οι Κούρδοι κατάφεραν να κόψουν τη βασική οδό τροφοδοσίας της Ράκα, που αποτελεί το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.
HURRIYET
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)ωθεί τις εξελίξεις προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς την συμμετοχή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Το κόμμα του Κιλιντσάρογλου θέλει με τον τρόπο αυτό να αποτυπωθεί η επιθυμία του 60% των Τούρκων πολιτών που δεν ψήφισαν το κόμμα του Νταβούτογλου.
“Ο Τσίπρας λέει πως οι πιστωτές λεηλατούν την Ελλάδα” είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ των FT.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας τους κατηγορώντας ότι λεηλατούν την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και επιμένει ότι εναπόκειται σε εκείνους να προτείνουν ένα νέο σχέδιο διάσωσης, προκειμένου να σωθεί η Αθήνα από τη χρεοκοπία. Οι δηλώσεις του κ.Τσίπρα έγιναν λίγες ώρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, που είχαν στόχο τη συμφωνία που θα απελευθέρωνε 7,2 δισ ευρώ. Τα σχόλια ήταν μέρος της επιθετικής στάσης που έχει υιοθετήσει η Αθήνα, γεγονός που έχει πλέον πείσει αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα και να αποτραπεί η έξοδος της από το ευρώ. (...)
Παρά την επιμονή του κ. Τσίπρα ότι περιμένει τώρα νέα πρόταση από τους λεγόμενους θεσμούς, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από το σχέδιο συμβιβασμού που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό, στις 3 Ιουνίου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι “ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζεται να τρέξουν λίγο παραπάνω, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας”. Ο Γιούνκερ έχει ήδη πετάξει την πετσέτα και η εκπρόσωπός του για τα οικονομικά θέματα Ανίκα Μπρέιντχαρντ για πρώτη φορά δημόσια αποκάλυψε το περιεχόμενο της πρότασης των πιστωτών επιμένοντας ότι αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά υποχωρήσεων, που η Αθήνα αγνοεί. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου ήταν ήδη πολύ γνωστές, αξιωματούχοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις της εκπρόσωπου του Γιούνκερ δήλωναν ότι αποτελούν μια προσπάθεια να αποδειχθεί ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι συνεργάτες του έφθασαν στα όρια τους για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία, αλλά ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα πλέον έως το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχετικό ρεπορτάζ της WSJ αναφέρει ότι “Ο Τσίπρας αγνοεί τις απαιτήσεις των πιστωτών”.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού χθες σε ελληνική εφημερίδα. Όπως συμπληρώνει το ρεπορτάζ της WSJ ένας έλληνας ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις όποτε λάβουν τη σχετική πρόσκληση. “Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά” είπε χαρακτηριστικά. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα προτού εκπνεύσει το ελληνικό πρόγραμμα στις 30 Ιουνίου. Ο κ. Ολάντ πάντως παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους πιστωτές της.
H Daily Telegraph σε ένα από τα βασικά θέματα της ηλεκτρονικής της έκδοσης επίσης δίνει έμφαση στη δήλωση του πρωθυπουργού.
“Η Ελλάδα κατηγορεί την Ευρώπη ότι σχεδιάζει αλλαγή καθεστώτος την ώρα που οι πιστωτές της τής στέλνουν νέο τελεσίγραφο”. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα ενώ ανησυχεί για κοινωνική έκρηξη και έλλειψη βασικών προϊόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί χρεοκοπία τύπου Ισλανδίας.
“Ο Ολάντ: Ο χρόνος τελειώνει για να αποτρέψουμε ένα Grexit” αναφέρει το BBC.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχει ελάχιστος χρόνος να αποτραπεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Ολάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι “η μπάλα είναι αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας”. Όπως τόνισε κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία: “δεν είναι θέση της Γαλλίας να επιβάλλει στην Ελλάδα περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, αλλά ζητάμε εναλλακτικές προτάσεις. Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά... Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη”. Οι συζητήσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων αξιωματούχων απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επέτρεπε την απελευθέρωση των χρημάτων προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη, αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει νέες προτάσεις σε αυτή τη συνεδρίαση.
Πράγματι σε συνέντευξή του στην Βild ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει νέες προτάσεις στο επικείμενο Eurogroup.
Eρωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο Βαρουφάκης είπε στην Bild, “όχι, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο”. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι “έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων “με ξεκάθαρη και εύρωστη” πρόταση.
Σε αυτή τη δήλωση επικεντρώνεται και δημοσίευμα του Bloomberg. “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρουσιάσει μια νέα πρόταση, για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση”.
Αίσθηση προκάλεσε από χθες και άμεση διάψευση από την Αθήνα το δημοσίευμα της Suddeutche Zeitung ότι “κλείνουν οι ελληνικές τράπεζες, αν...”. Επικαλούμενη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, η εφημερίδα του Μονάχου υποστηρίζει ότι οι εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει στο σχέδιο αυτό, το οποίο θα οδηγούσε σε capital controls στην Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο- όχι όμως με κάποιον αυτοματισμό, αλλά σε συγκεκριμένα βήματα: κατ΄αρχήν οι υπόλοιποι εταίροι της ευρωζώνης θα επιδιώξουν μία συμφωνία με την Αθήνα στην προσεχή συνάντηση του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη. Εάν δεν συμβεί αυτό, το δεύτερο βήμα θα είναι να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ αμέσως μετά, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.
Εάν και εκεί δεν έχουμε λύση, υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung, τότε από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν για μερικές ημέρες και όταν ξανανοίξουν, θα έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα διακοπούν οι κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι σκοπός των περιορισμών αυτών θα είναι να αποτραπεί μία «έφοδος» των καταθετών στις τράπεζες. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να ψηφιστούν οι περιορισμοί από την ελληνική Βουλή. Σε περίπτωση που η Αθήνα αρνηθεί να ψηφίσει τον σχετικό νόμο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, θα αποκοπεί πλήρως από το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών.
Σε άλλο δημοσίευμα οι FT αναφέρονται στο capital control της Ισλανδίας και την ελληνική περίπτωση.
Από τότε που το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε στα τέλη του 2008, το μικρό νησιωτικό κράτος αποτελεί ένα πρωτοποριακό αντιπαράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίστηκε την κρίση χρέους. Όταν οι ισλανδικές τράπεζες - οι οποίες έφτασαν να έχουν κεφάλαια ίσα με το ετήσιο εισόδημα της χώρας 10 φορές - δεν μπορούσαν πλέον να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ έκανε τρία πράγματα. Αναδιάρθρωσε τις τράπεζες, αφήνοντας τους πιστωτές να μάχονται για τα απομεινάρια, ενώ οι νέες τράπεζες συνέχισαν να εξυπηρετούν την τοπική οικονομία. Άφησε το νόμισμα να κατρακυλήσει. Κι επέβαλε έλεγχους στο συνάλλαγμα, αποτρέποντας τον μαζικό εκπατρισμό ξένων κεφαλαίων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης επέλεξαν μια διαφορετική πορεία κι από τις τρεις αυτές απόψεις. Πρώτον, επέλεξαν να διασώσουν τους τραπεζίτες αντί να διαγράψουν τα χρέη. Η δεύτερη πολιτική, η υποτίμηση, δεν ήταν στη διάθεσή τους εκτός κι αν συνοδευόταν από εγκατάλειψη του ευρώ. Και ως προς το τρίτο, απέφυγαν τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, εκτός από την περίπτωση της Κύπρου.
(...) Εν ολίγοις, τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από την Ισλανδία είναι πιο διαφοροποιημένα - δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα υπέρ της συνολικής αντιγραφής της πολιτικής της. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να διακρίνουμε τι λειτούργησε και τι όχι, ή τι ήταν τελικά αντιπαραγωγικό. Χωρίς αμφιβολία, το χρέος μπορεί και και πρέπει να διαγραφεί από τη ρίζα. Η υποτίμηση, ωστόσο, δεν φαίνεται να προσφέρει τίποτα επιπλέον – γι' αυτό η ευρωζώνη θα πρέπει να εστιάσει στην αναδιάρθρωση του χρέους, αντί να κάνει εικασίες, πόσω μάλλον να ενθαρρύνει, την έξοδο οποιασδήποτε χώρας. Τέλος, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί κάποια στιγμή να εξεταστούν, αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένοι, ώστε να καταπολεμήσουν μόνο αυτές τις εκροές που πρέπει πραγματικά να αποφευχθούν.
CNBC: Ποια hedge funds ποντάρουν ακόμα στην Ελλάδα.
Η κατάρρευση των ελληνικών διαπραγματεύσεων την Κυριακή οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε βουτιά 5%, αλλά μια μικρή ομάδα hedge funds συνεχίζει να βλέπει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα ως μια ευκαιρία για να βγάλουν λεφτά. “Αν και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μεταβλητότητα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα υπάρξουν αρκετά ελκυστικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη” δήλωσε στο CNBC ο Gregory Schneiderman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου 8 δισ. δολαρίων στηνAurora Investment Management. Ο κ. Schneiderman σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι μια συνηθισμένη τοποθέτηση για τα hedge funds και ότι οι επενδυτές βλέπουν “μόνο έναν περιορισμένο αριθμό πραγματικών ευκαιριών” στην χώρα. Στα hedge funds που έχουν στοιχηματίσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται τα Third Point και Alden Global Capital, μέσω των αντίστοιχων funds τους που εστιάζουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα Perry Capital και Knighthead Capital Management συγκαταλέγονται στα hedge funds που έχουν ελληνικά ομόλογα, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο CNBC. Tα York Capital Management, Greylock Capital Management και Eaglevale Partners έχουν στοιχηματίσει σε άνοδο των ελληνικών αγορών και έχουν τόσο ομόλογα όσο και μετοχές. Σύμφωνα με το CNBC, τα συγκεκριμένα hedge funds πιστεύουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν το ευρώ.
Από την πλευρά του ο Guardian πάντως αναφέρει πως για πρώτη φορά οι επενδυτές φοβούνται χρεοκοπία και ελληνικό grexit.
Ο Νιλς Πράτλεϊ κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο που πλέον οι αγορές προσμετρούν. Όπως τονίζει “οι προηγούμενες κρίσεις πάντα έδειχναν πως κάπως θα φτάσουν σε ένα τέλος και όντως έτσι συνέβη. Αυτή τη φορά, ακόμη και την ύστατη ώρα τα πάντα είναι στον αέρα”(...) Η ζημιά, δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική. Άρα, θα μπορεί να μετρηθεί σε βάθος χρόνου. Όταν θα διεξαχθούν εκλογές στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Όσο για την Ελλάδα, αναφέρει πως θα πέσει σε οικονομική κατάρρευση που θα αναγκάσει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να αποτρέψουν τα χειρότερα. Μόνο που τα χειρότερα έχουν όνομα: Μόσχα και Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντιστοίχως, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και καταφέρει να επιβιώσει, τότε το κοινό νόμισμα θα τεθεί εν αμφιβόλλω. Καθόλου παράξενο που στις ΗΠΑ, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι ανησυχούν. Έχουν δίκιο να το κάνουν: ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι θα φέρει μια χρεοκοπία. Αλλά τα δεδομένα δείχνουν πως θα φέρει κάτι σοβαρό”.
Η γαλλική Figaro αναφέρει πως “το ελληνικό πόκερ ταρακουνά τις αγορές”, ενώ η Monde αναφέρει σε ρεπορτάζ της για τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα ότι αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αμερικανικό πρακτορείο Dow Jones Newswire αναφέρει ότι “Η Ε.Ε αναρωτιέται εάν η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει χωρίς να αφήσει το ευρώ”.
Χωρίς να φαίνεται μια συμφωνία στον ορίζοντα, ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα μια νέα ιδέα, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Dow Jones Newswires: μπορεί η κυβέρνηση στην Αθήνα να χρεοκοπήσει στα δάνεια της και να κρατήσει το ευρώ; Αυτή η νέα γραμμή σκέψης έρχεται σε αντίθεση με τον συμβατικό τρόπο σκέψης των προηγούμενων πέντε ετών της κρίσης χρέους, όπου το σοκ από μια χρεοκοπία είχε θεωρηθεί ότι θα έστελνε την Ελλάδα σε μια αδυσώπητη πορεία τραπεζικού πανικού, κεφαλαιακών ελέγχων και - στο τέλος - στην έξοδο από την Ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει: "Ωστόσο, με τον κίνδυνο να μην γίνουν οι πληρωμές να είναι μεγαλύτερος από ποτέ, η εξεύρεση ενός τρόπου να αποφευχθεί το χάος από μια νομισματική μετατροπή φαίνεται πιο ελκυστική.
Η Ευρώπη θα αποφύγει έτσι να δει ένα μέλος της να βγαίνει από την Ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή θα μετριαστεί ο πανικός στην αγορά από μια χρεοκοπία. Η ιδέα να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ παρά μια χρεοκοπία συζητήθηκε εν συντομία από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, αν και πολλοί από αυτούς διατηρούν πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν [κάτι τέτοιο] θα μπορούσε να λειτουργήσει, σύμφωνα με άτομα μη γνώση των συνομιλιών. (...) Αυτό που ίσως είναι το πιο σημαντικό: για να μείνει το παράλληλο νόμισμα αξιόπιστο η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κάνει ακριβώς αυτό που αντιτίθεται: να κόψει τις κυβερνητικές δαπάνες. "Ο μόνος τρόπος να δουλέψει είναι εάν συνοδεύεται από ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα".
Γι αυτό οι περισσότεροι οικονομολόγοι και φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι ακόμα και αν η Ελλάδα αποφασίσει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσει το ευρώ και το παράλληλο νόμισμα θα κυριαρχήσει. Στα οικονομικά το φαινόμενο αυτό περιγράφεται ως ο νόμος του Gresham: "Τα κακά χρήματα διώχνουν τα καλά". "Δεν θα έχεις το πλεονέκτημα της εξόδου από το ευρώ και της απόκτησης της δικής σου νομισματικής πολιτικής", αναφέρει αξιωματούχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.