Η Ρωσία είναι αντίθετη "επί της αρχής" σε οποιαδήποτε νέα κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μια ενίσχυση της ρωσικής πυρηνικής δύναμης.

"Η Ρωσία προσπαθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αντιδράσει στις εν δυνάμει απειλές, αλλά χωρίς να προχωρεί παρά πέρα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών, καθώς αυτό θα αποδυναμώσει τις οικονομικές μας δυνατότητες. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό επί της αρχής", δήλωσε ο Ουσάκοφ.
H Μόσχα ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου με επιπλέον 40 νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, απαντώντας έτσι στο αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης βαρέος οπλισμού στην ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας την άμεση καταδίκη του ΝΑΤΟ
.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε χθες βράδυ ότι η Ρωσία οφείλει να προστατευθεί "με τις ένοπλες δυνάμεις της και την δύναμη κρούσης της", αν "απειληθεί", καθώς "το ΝΑΤΟ φθάνει" στα σύνορά της.
Παράλληλα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι καταστρατηγεί τα σύνορα της Ρωσίας και επιδιώκει να αλλάξει τη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων, αναγκάζοντας τη χώρα να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά της.

"Έχουν ληφθεί μέτρα για την μεταβολή της στρατηγικής ισορροπίας δυνάμεων. Φυσικά αυτό δεν μπορεί παρά να ανησυχεί τη Ρωσία. Δεν είναι η Ρωσία αυτή που πλησιάζει τα σύνορα κάποιου. Είναι η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ που πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας. Όλα αυτά... αναγκάζουν τη Ρωσία να λάβει μέτρα για την διασφάλιση των συμφερόντων μας, της ασφάλειάς μας", δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι η αναγγελία της ενίσχυσης του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου δεν πρέπει να "προκαλεί ανησυχίες".

"Η Ρωσία, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο ρώσος πρόεδρος, δεν τάσσεται υπέρ μιας αντιπαράθεσης. Αντίθετα, επιδιώκουμε εποικοδομητικές σχέσεις και αμοιβαία επωφελείς με τους εταίρους μας", τόνισε ο Πεσκόφ, αναφέροντας ως παραδείγματα την επίσκεψη στην Ιταλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τη συνάντησή του με τον φινλανδό ομόλογο του και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που αρχίζει αύριο.

Η κούρσα των εξοπλισμών την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με την Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ να επενδύουν όλο και πιο υπέρογκα ποσά στον στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα, ήταν μία από τις αιτίες της "ασφυξίας" της σοβιετικής οικονομίας και της κατάρρευσής της.
Η Ρωσία ενίσχυσε τον προϋπολογισμό της για την άμυνα, ο οποίος πλέον αντιπροσωπεύει το 21% του συνολικού προϋπολογισμού της, διπλασιάζοντάς τον σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Gaidar.