Μέλη του ΟΗΕ εξαγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες
<p>Οι χώρες που συνδράμουν με στρατιώτες τις αποστολές του ΟΗΕ έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των καταγγελιών</p>
Άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών εξαγοράζουν συνήθως τις σεξουαλικές υπηρεσίες γυναικών προσφέροντάς τους, όχι μόνο χρήματα, αλλά υλικά αγαθά όπως φορέματα, κοσμήματα, αρώματα, κινητά τηλέφωνα κι άλλα αντικείμενα παρά την απαγόρευση σύναψης τέτοιων σχέσεων με ανθρώπους που βοηθάει ο ΟΗΕ, η οποία ισχύει για τους κυανόκρανους, προκύπτει από προσχέδιο έκθεσης του Οργανισμού.
Το προσχέδιο έκθεσης, την οποία εκπόνησε το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων (OIOS) του ΟΗΕ και η οποία περιήλθε χθες Τετάρτη εις γνώση του Ρόιτερς, αναφέρει ότι εκατοντάδες γυναίκες στην Αϊτή και στη Λιβερία επέλεξαν να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε κυανόκρανους για να ξεφύγουν από την πείνα, τη φτώχεια και για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.
"Τα στοιχεία από δύο χώρες που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές δείχνουν ότι το ανταποδοτικό σεξ είναι αρκετά σύνηθες στις ειρηνευτικές αποστολές, αλλά δεν καταγγέλλεται", καταλήγει το προσχέδιο της έκθεσης που έχει ημερομηνία 15 Μαΐου.
Τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν αυτήν την εποχή περισσότερους από 125.000 στρατιώτες, αστυνομικούς και πολίτες που απασχολούνται σε 16 αποστολές του Οργανισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το προσχέδιο της έκθεσης επισημαίνει ακόμη ότι "ο αριθμός των προφυλακτικών που διανέμονται, μαζί με τον αριθμό των μελών του προσωπικού που λαμβάνουν εκούσια υπηρεσίες ψυχολόγων και υποβάλλονται σε εμπιστευτικές εξετάσεις για τον ιό HIV ...υποδηλώνουν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα στο προσωπικό των ειρηνευτικών αποστολών και τον τοπικό πληθυσμό ενδεχομένως να είναι ζήτημα ρουτίνας".
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανακοίνωση του ΟΗΕ του 2003 απαγόρευε το σεξ έναντι ανταλλαγμάτων μεταξύ των κυανόκρανων και ντόπιων γυναικών, εν μέρει επειδή κάτι τέτοιο υπονομεύει την αξιοπιστία του Οργανισμού σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται.
Η έκθεση επικαλείται 480 καταγγελίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στο διάστημα 2008-2013, εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορούσε παιδιά. Αναφέρει ακόμη ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν αποστολές στη ΛΔ Κονγκό, τη Λιβερία, την Αϊτή και το Νότιο Σουδάν.
Το 2014, σύμφωνα με την έκθεση, καταγγέλθηκαν 51 περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από κυανόκρανους.
Οι χώρες που συνδράμουν με στρατιώτες τις αποστολές του ΟΗΕ έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος στρατιωτών και αστυνομικών του Οργανισμού.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται και η απάντηση των Τμημάτων Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων και Υποστήριξης Πεδίου του ΟΗΕ.
Τα τμήματα αυτά εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή το OIOS δεν αξιολογεί στην έκθεσή του τις προσπάθειες πρόληψης, αλλά επικεντρώνεται μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλονται μετά τις καταγγελίες.
"Αυτό θα παρείχε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη θεώρηση των μέτρων που λαμβάνονται από τα τμήματα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης", αναφέρουν.