Μείωση των δαπανών για την δημόσια υγεία κατά 10 δισ ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με δηλώσεις του «επιτρόπου» υπεύθυνου για την μείωση των εξόδων του ιταλικού δημοσίου, Γιόραμ Γκούτγκελντ, τον οποίο έχει διορίσει ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο Γκούτγκελντ, από τους στενότερους συνεργάτες του Ρέντσι, τονίζει ότι πρέπει να μπει ένα όριο στις δαπάνες για μικροβιολογικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις που καλύπτονται από το ιταλικό σύστημα υγείας.

Η υπουργός υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν πρόσθεσε ότι «στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται καμία οριζόντια περικοπή, αλλά μια πιο αποδοτική διαχείριση του όλου συστήματος, με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες».
«Ένα μέρος των πόρων αυτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μείωση των φόρων» πρόσθεσε η Λορεντσίν.
Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο μεταξύ, εκφράζουν την σοβαρή τους ανησυχία σχετικά με τα σχέδια που στοχεύουν στην μείωση της συνολικής δαπάνης για την δημόσια υγεία, υπενθυμίζοντας ότι σχετικές περικοπές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

«Λέμε όχι στους συναγερμούς που στερούνται αιτίας. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας εργαζόμαστε για να πετύχουμε μια πιο λογική κατανομή των δαπανών και την μείωση των αρμόδιων οργανισμών που εγκρίνουν τις δαπάνες αυτές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Πολλοί σχολιαστές, όμως, υπενθυμίζουν ότι πριν από μόλις μια εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε διαφημίσει τετραετές πρόγραμμα μείωσης της φορολογικής πίεσης- το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει το 2016 με κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας- ενώ τώρα η κυβέρνηση, ως πρώτη κίνηση, στρέφεται στον περιορισμό των ποσών που δαπανώνται για την υγεία των πολιτών.