Η χρεοκοπία της Ελλάδας στον παγκόσμιο Τύπο
<p>Guardian: «Η Ελλάδα βυθίζεται σε έναν βούρκο χρεών που θα διαρκέσει δεκαετίες»</p>
Ο χρόνος τελείωσε για την Ελλάδα που βρίσκεται πλέον σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών μετά τη μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ διαπιστώνει στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος, που εκτιμά ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Τo CNN είχε βάλει στο απευθείας πρόγραμμά του ένα ρολόι που μετρούσε αντίστροφα μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και τυπικά η Ελλάδα δεν θα είχε πληρώσει την δόση της στο ΔΝΤ ύψους 1,53 δισεκατομμυρίων ευρώ.
H εφημερίδα Guardian έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται σε έναν βούρκο χρεών που θα διαρκέσει δεκαετίες». Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα γράφει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η Ελλάδα βρέθηκε μόνη και σχεδόν χρεωκοπημένη, σημειώνει όμως ότι η αθέτηση της πληρωμής δεν συνεπάγεται με τη χρεοκοπία της χώρας, καθώς για ένα μήνα η οφειλή κηρύσσεται ληξιπρόθεσμη. Ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Ian Traynor σχολίασε πως «Είναι η πιο θλιβερή ημέρα στην Ευρώπη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».
Οι Financial Times στην πρώτη τους σελίδα γράφουν πως απορρίφθηκε αίτημα που υπέβαλλε η Ελλάδα την τελευταία στιγμή, ενώ στην έντυπη έκδοση έχει τον τίτλο «Ο Τσίπρας υπέβαλλε έκκληση την τελευταία στιγμή για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή». Μετά τη λήξη της προθεσμίας ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ έκανε λόγο για «D-Day», μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
«Τι είναι χειρότερο;» αναρωτιέται ο Chris Morris, ανταποκριτής του BBC: «1. Ότι δεν πληρώνουν το ΔΝΤ ή 2) Πού δεν έχουν πρόγραμμα διάσωσης; Το 1) είναι ενοχλητικό, το 2) θα μπορούσε να είναι απειλητικό».
Ιndependent: «Ελληνική κρίση: Το ΔΝΤ πιέστηκε από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί -και τώρα ταπεινώνεται» γράφει, ενώ «Ελλάδα ώρα μηδέν»γράφει η Der Spiegel, αναφερόμενη στη λήξη του προγράμματος βοήθειας.
FAZ: «Η Ελλάδα δεν κατέλαβε τη δόση στο ΔΝΤ» γράφει, τονίζοντας πως η χώρα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καθυστερήσει την πτώχευση.
Corriere della Sera: Στο νέο σχέδιο της Αθήνας αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα στο πρώτο θέμα της ενώ ο αρθρογράφος Φαμπρίτσιο Γκορία έγραψε στοTwitter πως «Η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι καθυστέρηση και δεν μεταφράζεται σε χρεοκοπία για την Ελλάδα» τονίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί ακόμα να αποφύγει μια καταστροφική έξοδο από την ευρωζώνη.
Liberation: H γαλλική εφημερίδα αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική κρίση στην παγκόσμια οικονομία και το ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο που απεικονίζει τον Αλέξη Τσίπρα στην παραλία με την κάλπη του δημοψηφίσματος ως βόμβα και τον τίτλο «Μετά την Τυνησία, η Ελλάδα».
DW: “Σταθερές οι αγορές και το ευρώ μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας” αναφέρει. Οι αγορές φαίνεται πως δεν επηρεάστηκαν από την είδηση ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω της μη αποπληρωμής του δανείου της προς το ΔΝΤ. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παροτρύνουν όλες τις πλευρές να βοηθήσουν την Ελλάδα προς την ανάπτυξη. Οι αγορές είχαν θετικές τάσεις με το Τόκιο να κινείται θετικά με αύξηση 0,22%, το Σίδνεϊ με 0,47% και η Σεούλ με 0,20%. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό σε γενικές γραμμές παρά τις κάποιες μικρές απώλειες εναντίον του δολαρίου. “Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και φημολογία και αλήθεια αλλά και μερική αλήθεια που οι αγορές παραμένουν τελικά σταθερές περιμένοντας τι θα συμβεί” ανέφεραν αναλυτές από την Αυστραλία.
WSJ: “Η Ελλάδα χρεοκοπεί λόγω της μη αποπληρωμής προς το ΔΝΤ παρά τη νέα πρόταση για παράταση του προγράμματος” αναφέρει. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία λόγω της μη αποπληρωμής προς το ΔΝΤ, παρά την προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την Αθήνα για νέα παράταση δανειακής σύμβασης”.
Σε άλλο δημοσίευμα η WSJ αναφέρει “Οι Έλληνες μεταξύ δύο επιλογών: του πόνου και της αξιοπρέπειας”. Στους δρόμους οι Έλληνες σκέφτονται την ιστορικής σημασίας επιλογή που πρέπει να λάβουν την Κυριακή. Θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ είτε ενός δρόμου οικονομικού πόνου προκειμένου να παραμείνουν στο ευρώ, ή της αβεβαιότητας να παραμείνουν μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια.
Από την άλλη πλευρά, σε άλλο ρεπορτάζ της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι “η γερμανική κοινή γνώμη στηρίζει τη στάση της Μέρκελ για την Ελλάδα”. Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι η αναγγελία του δημοψηφίσματος θα τρόμαζε τους Γερμανούς εταίρους ώστε τελικά να υποχωρήσουν και να δεχθούν πιο ευνοϊκούς όρους, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί σκληραίνουν τη στάση τους.
Οι ΝΥΤimes αναφέρουν στο βασικό τους θέμα ότι “η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών αφού δεν αποπλήρωσε τη δόση προς το ΔΝΤ”. Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της απέτυχαν να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να αποτραπεί η μη καταβολή των 1,8 δισ δολαρίων προς το ΔΝΤ.
“Προσπάθεια Ομπάμα να μαλακώσει τη στάση των δανειστών ώστε να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα” αναφέρουν επίσης οι ΝΥΤimes. O Λευκός Οίκος έκανε σαφή παρέμβαση αναφέροντας πως η σταθερότητα της Ελλάδας αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος και ασφάλειας για τις ΗΠΑ αλλά και για τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Guardian: “Η κίνηση της Ελλάδας να μην αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ είναι ένα ιστορικό πλήγμα για την Ευρωζώνη” αναφέρει.
O Guardian σε ένα από τα ρεπορτάζ του αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με μυστικά ντοκουμέντα του ΔΝΤ “τα μέτρα λιτότητας δεν θα μπορέσουν να μειώσουν το μη βιώσιμο χρέος”. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά εκτιμάται ότι το χρέος θα είναι στο 118% του ΑΕΠ το 2030 ακόμα και εάν υπογράψει όλα τα φορολογικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα.Τα έγγραφα που έχει δει ο Guardian, αποκτήθηκαν από την Süddeutsche Zeitung, αφού εστάλησαν στους Γερμανούς βουλευτές με την προσδοκία ότι μία συμφωνία θα έπρεπε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας. Η ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα πλάνα και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ενώ η ανάλυση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από μία σειρά μέτρων μείωσης χρέους, το έγγραφο επίσης παραδέχεται ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο “σημαντικές παραχωρήσεις” θα βελτίωσαν τη βιωσιμότητα.
Daily Telegraph: “Η Ελλάδα χρεοκόπησε για 1,6 δισ προς το ΔΝΤ ακόμα και μετά από μια απέλπιδα προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις την ύστατη στιγμή για παράταση του προγράμματος της” αναφέρει.
Σε ειδικό άρθρο της αναρωτιέται “εάν μας ενδιαφέρει που η Ελλάδα χρεοκόπησε;”. Η Telegraph διερωτάται αν ενδιαφέρει τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως τη Μ. Βρετανία, το πιστωτικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα. Και η απάντηση είναι ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά από την άλλη λόγω μεγέθους δεν πρόκειται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο.
Το σχετικό άρθρο σημειώνει πως με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μικρή και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%. “Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που βρίσκονται μέσα ή έξω από την ΕΕ, την κάνει ακόμη πιο μικρή (μόλις το 0.4% της παγκόσμιας οικονομίας). Το ΑΕΠ της είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ”.Για τους Βρετανούς, η επίδραση είναι μετρημένη και υπολογισμένη από τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν και τον Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει μακρές συσκέψεις επί του θέματος. Έχουν εξετάσει ακόμη και τις περιπτώσεις των 40.000 Άγγλων που ζουν στην Ελλάδα (6.000 εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη), ενώ 150.000 τουρίστες θα ταξιδεύσουν μέσα στον Ιούλιο επομένως θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι θα αντιμετωπίσουν. Από την άλλη, υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος. Οι επικριτές σημειώνουν πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη. Το σίγουρο είναι ότι η ένωση θα αλλάξει από τούδε και εφεξής την αντιμετώπισή της στις λεγόμενες διασώσεις, έτσι ώστε να αποτραπούν πιθανές επιδράσεις σε άλλες χώρες.