«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά σεβόμαστε και τους λαούς των 18 κρατών μελών της Ευρώπης» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος, καθώς το προηγούμενο δεν είναι πια ισχύ.

Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική από την σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως θα χρειαστούν πολλοί παράμετροι προκειμένου να αξιολογηθεί το ελληνικό αίτημα προς τον ESM για τη νέα χρηματοδότηση και έπειτα θα υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις από τα 28 κράτη μέλη, προκειμένου να βρούμε μια λύση.

Η πρόκληση για την Κυριακή θα είναι αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για το νέο δάνειο, σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ. 

« Αποφασίσαμε να βοηθήσουμε όλοι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στείλει νέο αίτημα στον ESM για δάνειο και θα εξετάσουμε έπειτα πόσο η πρόταση αυτή θα είναι αξιόπιστη για να συνεχίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και συμπλήρωσε με έμφαση: 

«Μπορεί το Όχι του Έλληνα πρωθυπουργού να τον ενίσχυσε στην Ελλάδα, αλλά στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους 18 εταίρους τον αποδυνάμωσε».

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως για να ληφθούν αποφάσεις χρειαζόμαστε λεπτομερείς προτάσεις. Πρώτα θα τις ακούσουμε και μετά θα μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Την Κυριακή θα ληφθούν οι αποφάσεις και έχουμε μόνο λίγες ημέρες για να συζητήσουμε τι θα συμβεί. Σήμερα κάναμε μια πολύ καθαρή συζήτηση. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αλλά έχουμε και 18 κράτη-μέλη που έχουν λαούς και κοινοβούλια. Ήταν επίπονη η διαδικασία».