Οι τζιχαντιστές στο επίκεντρο της συνομιλίας Ομπάμα-Ερντογάν
<p>Η ασφάλεια της περιοχής εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, υπογράμμισε η αμερικανική κυβέρνηση και υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία σε διάφορα θέματα.</p>
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν για τις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ καθώς και για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Η ασφάλεια της περιοχής εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, υπογράμμισε η αμερικανική κυβέρνηση και υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία σε διάφορα θέματα.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη "συνεργασία που συνεχίζεται και εντείνεται για την καταπολέμηση του ΙΚ, για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ, όπως και για μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία", διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, η οποία επλήγη από αρκετές αιματηρές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, την Τρίτη, στην νότια πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατό.
Η επίθεση αυτή, η φονικότερη στην Τουρκία από το 2013, προκάλεσε τα αντίποινα χθες από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Οι αντάρτες σκότωσαν δύο αστυνομικούς, εξηγώντας ότι αυτοί αντιπροσώπευαν το τουρκικό κράτος το οποίο, κατά τη γνώμη τους, "έχει συνεργαστεί" με τους τζιχαντιστές.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία "παραμένουν ενωμένες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας", πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
Οι δύο ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να ανακοπεί η ροή ξένων μαχητών που μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία, και για την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων, μέσω των οποίων διέρχονται πολλοί μαχητές που θέλουν να ενταχθούν στις δυνάμεις του ΙΚ.
"Ο πρόεδρος (Ομπάμα) επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς την Τουρκία στο θέμα της εθνικής ασφάλειας", σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.