Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των γάλλων δημοσιογράφων
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους απαγωγείς τους
Στο αεροδρόμιο Ρουασί προσγειώθηκε το πρωί η πτήση της Air France AF3873 από το Μπαμακό που μετέφερε τις σορούς των δύο γάλλων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από τους απαγωγείς τους στο Μάλι.
Αργά χθες βράδυ το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα του Μάλι με τις σορούς της 57χρονης Ζισλέν Ντιπόν και του 55χρονου Κλοντ Βερλόν, των ειδικών απεσταλμένων του Radio France Internationale (RFI) που δολοφονήθηκαν το Σάββατο από άγνωστους ενόπλους στο Κιντάλ, όπου έκαναν ρεπορτάζ.
Περίπου είκοσι συγγενείς των θυμάτων και άλλοι τόσοι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι στο RFI έφθασαν μια ώρα νωρίτερα στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου.
«Μαζί τους και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πήγε για να υποδεχθεί τις σορούς των δημοσιογράφων, να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών και να συμπαρασταθεί στον πόνο τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.
Πριν από μια εβδομάδα, την περασμένη Τετάρτη, ο γάλλος πρόεδρος είχε μεταβεί επίσης στο διάδρομο του αεροδρομίου Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι, αλλά τότε για την επιστροφή στη Γαλλία των τεσσάρων ομήρων στο Σάχελ που απελευθερώθηκαν ύστερα από τρία χρόνια ομηρείας στα χέρια της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).
Μια αντιπροσωπεία του RFI υπό την Μαρί-Κριστίν Σαραγκός, της προέδρου του France Medias Monde, της αρχής στην οποία ανήκει το «Ραδιόφωνο του κόσμου», επέβαινε στο αεροσκάφος που μετέφερε τις σορούς των δύο αυτών έμπειρων δημοσιογράφων, παθιασμένων με την αφρικανική ήπειρο.
Τρεις ημέρες μετά την απαγωγή και τον θάνατο των δύο ειδικών απεσταλμένων, που καταδικάστηκε από όλες τις πλευρές, σοκαρισμένοι οι συνάδελφοί τους στο RFI θα συγκεντρωθούν αργότερα σήμερα στα γραφεία του σταθμού για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Αύριο θα πραγματοποιηθεί δημόσια εκδήλωση για έναν φόρο τιμής στους άτυχους δημοσιογράφους.
Οι σοροί της Ζισλέν Ντιπόν και του Κλοντ Βερλόν είχαν μεταφερθεί την Κυριακή στο Μπαμακό με αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας από το βορρά της χώρας του Σάχελ. Το Μάλι απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς χθες και δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να βρει τους δολοφόνους τους.
Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, έντονα συγκινημένος εξέφρασε τη λύπη και το σοκ των συμπολιτών του στη χώρα όπου, όπως συχνά στη γαλλόφωνη Αφρική, το RFI είναι μέσο αναφοράς. Μετά, κάνοντας μια υπόκλιση μπροστά από τα μεταλλικά στρατιωτικά φέρετρα, μίλησε για πρόοδο των ερευνών.
«Είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο Ολάντ, θα κάνουμε τα πάντα ώστε η έρευνα να φέρει αποτέλεσμα και να συλληφθούν οι ένοχοι», τόνισε. Η δέσμευση αυτή απηχεί την αντίστοιχη του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς: «Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους δολοφόνους και να τους τιμωρήσουμε».
Οι συνθήκες και οι δράστες της απαγωγής και δολοφονίας των δημοσιογράφων στο Κιντάλ, προπύργιο των Τουαρέγκ και της εξέγερσής τους, 1.500 χλμ. βορειο-ανατολικά του Μπαμακό, μένουν ωστόσο να διευκρινιστούν.
Η Ζισλέν Ντιπόν, μια πεισματάρα ερευνητική δημοσιογράφος, ειδικευμένη στην Αφρική εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, και ο Κλοντ Βελρόν, τεχνικός συνηθισμένος σε δύσκολες περιοχές έβγαιναν το Σάββατο μέρα μεσημέρι από το σπίτι ενός τοπικού ηγετικού στελέχους της εξέγερσης των Τουαρέγκ, του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ (MNLA) από τo οποίο μόλις είχαν πάρει συνέντευξη, όταν απήχθησαν, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, από δράστες που μιλούσαν στη γλώσσα των Τουαρέγκ.
Τα πτώματά τους βρέθηκαν ύστερα από περίπου δύο ώρες 12 χλμ. από το Κιντάλ, από μια γαλλική περίπολο που μετείχε στην έρευνα για τον εντοπισμό τους. Το ένα πτώμα έφερε δύο σφαίρες, το άλλο τρεις, είχε διευκρινίσει ο Φαμπιούς την Κυριακή. «Δεν υπάρχει η βεβαιότητα για το ποιος διέπραξε την δολοφονία», παραδέχτηκε την επομένη, ενώ αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή για τον εντοπισμό των δολοφόνων.
Πηγή στην χωροφυλακή του Γκάο, της μεγάλης πόλης του βορείου Μαλί, δήλωσε χθες ότι «περί τους δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιοχή του Κιντάλ» μετά τις δολοφονίες. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένη πληροφορία από το Παρίσι «ενδείξεις επιτρέπουν να εντοπιστούν τα ίχνη των δολοφόνων».
Ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι στο Μαλί χαρακτήριζαν ο ένας μετά τον άλλον την κατάσταση, στο Κιντάλ, εκτός κάθε ελέγχου, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου Κεϊτά. Ο υπουργός ’μυνας Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα παραδέχτηκε ότι «κάθε παρείσφρηση είναι πιθανή», όπως αυτή των εξτρεμιστών ισλαμιστών που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Οι ακραίοι ισλαμιστές είχαν καταλάβει όλο το βόρειο Μαλί επί πολλούς μήνες πριν διαφύγουν από την επιχείρηση του γαλλικού στρατού τον Ιανουάριο του 2013.