Την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης της Ρουμανίας με την αποστολή των διεθνών χρηματοπιστωτικών εταίρων στο Βουκουρέστι- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και την Παγκόσμια Τράπεζα- σχετικά με τον προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες για το 2014, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα.

Ο κ.Πόντα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Agerpres, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ντανιέλ Χιτόιου και τον αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού υπουργό, Λίβιου Βοϊνέα, επισημαίνοντας ότι "δεν υπήρξαν κάποιες εύκολες και κάποιες δύσκολες διαπραγματεύσεις".

"Αναφορικά με τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος προσεγγίστηκαν κάποια εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα", ανέφερε ο πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές σε ένα έλλειμμα 2,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), τόσο με βάση τη μέθοδο ESA της Eurostat, όσο και με βάση την ταμειακή λογιστική.

Μετά τη συμφωνία, το σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. "Θα γίνει μία παρουσίαση στην Κυβέρνηση και μία δημόσια, και μετά θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία", σημείωσε ο κ.Πόντα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2014, επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον διαφορά στον τρόπο υπολογισμού του, είτε με τη μέθοδο ESA, είτε με την ταμειακή λογιστική, ενώ διευκρίνισε ότι η αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%, στο 2,2% του ΑΕΠ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συγχρηματοδότησης έργων επιδοτούμενων από τα κοινοτικά ταμεία.

Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι 300 εκατ. λέι (περίπου 67,4 εκατ. ευρώ) εξασφαλίστηκαν ως συγχρηματοδότηση των αποπληρωτέων κεφαλαίων από δάνεια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας και την ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων.

Εξάλλου, ο κ.Χιτόιου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα που ανέκυψε με τις προ ημερών δηλώσεις του προέδρου του συγκυβερνώντος Εθνικού Κόμματος Φιλελευθέρων (PNL), Κριν Αντονέσκου, ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ αντιπροσωπεύει ένα εμπόδιο για τη Ρουμανία. "Ερμηνεύσατε εσφαλμένα τις δηλώσεις του", είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο κ.Χιτόιου (που είναι και αντιπρόεδρος του PNL), διευκρινίζοντας, ότι η δήλωση αναφερόταν σε κάποιους περιορισμούς, που συνεπάγεται η συμφωνία με το ΔΝΤ, κυρίως σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και σε φορολογικές ελαφρύνεις.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ