Στις 27 Νοεμβρίου ψηφίζει -άνευ απροόπου καθώς ήδη προβάλλονται ενστάσεις- η Ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας επί της αποπομπής ή μη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα υπό το βάρος της αμετάκλητης καταδίκης του για το σκάνδαλο της Mediaset.

Στην ημερομηνία της 27ης Νοεμβρίου κατέληξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων στη Γερουσία κατά πλειοψηφία, αλλά όχι ομόφωνα.

Τόσο το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, όσο και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα, επιθυμούν την επίσπευση της ψηφοφορίας, και δεδομένου ότι δεν καταγράφηκε ομοφωνία η ημερομηνία θα τεθεί πιθανώς υπό την έγκριση της Ολομέλειας της Γερουσίας.

Οι συσχετισμοί προδιαγράφουν τους τίτλους τέλους της κοινοβουλευτικής θητείας του Καβαλιέρε και ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνεται εκ νέου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο λέγοντας ότι έχει ακόμη τα χρονικά περιθώρια να του απονείμει χάρη.

Η ψηφοφορία επί της αποπομπής του Μπερλουσκόνι προηγείται των προκριματικών εκλογών για την επιλογή του νέου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) που έχουν οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου, και οι μπερλουσκονικοί βουλευτές κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν να φτάσουν στις εκλογές έχοντας βγάλει από το «κάδρο» τον Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος ο Καβαλιέρε επανήλθε την Τρίτη ζητώντας πολιτική λύση από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη τα αναγκαία χρονικά περιθώριο για να προχωρήσει σε απονομή χάριτος με προσωπική του πρωτοβουλία.

Μετά από χρόνια πρωτόδικων αποφάσεων, εφέσεων, παραγραφών και ενδιάμεσης ψήφισης νόμων «κομμένων» και «ραμμένων» στα μέτρα του, ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για υπόθεση της Mediaset.

Η καταδίκη του επικυρώθηκε και η ποινή του σε φυλάκιση ενός έτους αναμένεται να εκτιθεί ως κατ' οίκον περιορισμός ή κοινωφελή εργασία

Το «στρατόπεδο» Μπερλουσκόνι επιχείρησε μετά μανίας να εξασφαλίσει μία «πολιτική λύση» στην όλη υπόθεση με ασφυκτικές πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του Καβαλιέρε.

Όταν οι πιέσεις έπεσαν στο κενό ήλθε ως πράξη αντιποίνων η απόπειρα του Μπερλουσκόνι να τραβήξει το χαλί κάτω από την κυβέρνηση Λέτα ζητώντας τη μαζική παραίτηση των υπουργών του, ωστόσο το φιλόδοξο εγχείρημα γύρισε «μπούμερανγκ» μπροστά στην ανταρσία που εκδηλώθηκε στους κόλπους της δεξιάς.

Η ειρωνεία είναι ότι ως τελευταία πράξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Γερουσία μπορεί να μείνει καταγεγραμμένη η ψήφος εμπιστοσύνης του Καβαλιέρε στην κυβέρνηση που ο ίδιος επιχείρησε να ρίξει -μία θεαματική μεταστροφή που μεταφράστηκε σε ταπεινωτική ήττα για τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει διακηρύξει την παραμονή του στην πολιτική ανεξαρτήτως της αποπομπής του ή μη από τη Γερουσία, καλώντας τους Ιταλούς να σηκώσουν ξανά τη σημαία της «αναστημένης» Forza Italia για τα ηνία της οποίας προορίζει τη «σιδηρά» κόρη του Μαρίνα.