Νομοσχέδιο για την ευθανασία των ανηλίκων συζητείται στη Βουλή του Βελγίου
Προς ψήφιση αρχικά στην αρμόδια επιτροπή
Επιτροπή του βελγικού Κοινοβουλίου καλείται την Τετάρτη να αποφασίσει εάν θα δώσει την έγκρισή της σε προτεινόμενο νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί το δικαίωμα στην ευθανασία και στους ανήλικους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της νόσου.
Εάν ακολούθως η Βουλή εγκρίνει το νόμο, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αίρει τον ηλικιακό περιορισμό για την ευθανασία. Ωστόσο δεν θα καταργηθεί ο ρόλος των κηδεμόνων των παιδιών, αφού οι γονείς τους θα έχουν ουσιαστικό λόγο στην απόφαση για τον τερματισμό της ζωής τους.
«Θέλουμε να παράσχουμε την ελευθερία επιλογής και στους ανήλικους που είναι σε θέση να εκφέρουν γνώμη» δήλωσε ένας εκ των υποστηρικτών της πρότασης, ο Ζαν-Ζακ Ντε Χουχτ των Φλαμανδών Φιλελεύθερων, κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η πρόταση θα συζητηθεί και θα τεθεί την Τετάρτη σε ψηφοφορία στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερουσίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να νομοθετήσει, όμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών της θεωρείται ότι θα δώσει ένα στίγμα για το προς τα πού θα κινηθούν οι βουλευτές.
Οι υποστηρικτές της πρότασης επισημαίνουν ότι με τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στα παιδιά θα δοθεί μια διέξοδος στους ανήλικους που υποφέρουν. Θα νομιμοποιηθεί ταυτόχρονα μια πρακτική που, όπως λένε, γίνεται ήδη κρυφά.
«Φανταστείτε έναν ασθενή με καρκίνο ή λευχαιμία, ένα παιδί που το υποβάλουμε σε θεραπεία επί οκτώ χρόνια και έχουμε πλέον φτάσει σε ένα στάδιο που ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο για να το θεραπεύσουμε» είπε ο Μαρκ Κοσέν, λέκτορας ιατρικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.
Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου, από την άλλη, εκφράζουν το φόβο ότι θα ανοίξει ένας δρόμος για την παιδοκτονία και θα εναποτεθεί η απόφαση αυτή στα χέρια ανθρώπων που, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, δεν είναι σε θέση να την υποστηρίξουν.
Στις περισσότερες χώρες εξάλλου η ευθανασία απαγορεύεται εντελώς. «Από τη στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα ευθανασίας στα παιδιά, η ζήτηση πιθανότατα θα αυξηθεί. Είναι σαφές ότι θα δυσκολευτούμε να θέσουμε όρια από τη στιγμή που το ταμπού της θανάτωσης ενός παιδιού» είπε ο ογκολόγος Μπενουά Μπεσελίνκ, ιδρυτής του ιστότοπου euthanasiestop.be.
Στη γειτονική Ολλανδία επιτρέπεται ήδη στα παιδιά που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατων ασθενειών να ζητούν να τους γίνει ευθανασία. Όμως θα πρέπει να είναι άνω των 12 ετών και, εάν είναι κάτω των 16, να έχουν και τη συγκατάθεση των γονέων τους. Πάντως, από το 2002 μέχρι σήμερα μόνο πέντε ανήλικοι Ολλανδοί το ζήτησαν και από αυτούς μόνο ένας ήταν κάτω των 16 ετών.