Η Μπάρμπι εργάτρια στο πλευρό των Κινέζων εργατών
Διαμαρτυρία για λογαριασμό της γνωστής αμερικανικής εταιρείας παιγνιδιών
«Μια Μπάρμπι εργάτρια», δηλαδή την διάσημη κούκλα, της οποίας το στόμα ήταν καλυμμένο με ταινία και τα χέρια της οποίας ήταν αλυσοδεμένα, παρουσιάστηκε σήμερα από μη κυβερνητικές οργανώσεις κοντά στα μεγάλα παριζιάνικα καταστήματα, μεσούσης της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των οργανώσεων Peuples Solidaires και της αμερικανικής China Labor Watch (CLW), είχε στόχο να καταγγείλει, ενώ τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στα εργοστάσια της Κίνας για λογαριασμό της γνωστής αμερικανικής εταιρείας παιγνιδιών Mattel.
Μπροστά σε ένα ροζ κουτί ύψους άνω των 2 μέτρων, μέσα στο οποίο υπήρχε μια κούκλα σε ανθρώπινες διαστάσεις ντυμένη με τη μπλε φόρμα των εργατών, ένας παρουσιαστής της οργάνωσης εκθείασε τα προσόντα της κούκλας: «μπορεί κανείς εύκολα να τη χειριστεί και να την εκμεταλλευτεί όπως επιθυμεί, είναι ικανή να εργάζεται για 13 ώρες την ημέρα για μόλις 12 σεντς εκάστη». . .
Πάνω στη συσκευασία αναγραφόταν η εταιρεία που είχε ονομαστεί «Mattee», παραπέμποντας στη γνωστή εταιρεία, υπήρχαν αυτοκόλλητα που επίσης εκθείαζαν τα πλεονεκτήματα της Μπάρμπι: «μισθός φτώχειας», «υψηλή αποδοτικότητα», «λειτουργία χωρίς κοινωνική προστασία».
«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε και να ασκήσουμε πιέσεις στη Mattel», εξήγησε στο πρακτορείο ο Μπενζαμίν Λεμέσλ της οργάνωσης Peuples Solidaires.
Για τον Κέβιν Σλέιτον, υπεύθυνο της China Labor Watch, η «Μπάρμπι εργάτρια» αντιπροσωπεύει «την απουσία στοιχειωδών δικαιωμάτων» των Κινέζων εργατών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας. «Οι εργάτες στην Κίνα (. . .) δεν έχουν συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, δεν έχουν κανέναν στον οποίο μπορούν να εκφράζουν τα παράπονά τους. Οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι πολύ συχνά ένα άγραφο χαρτί».
«Καθώς όμως είναι φτωχοί και προέρχονται από αγροτικές περιοχές, δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή. Πιστεύουμε ότι η Mattel και τα εργοστάσια όπου εργάζονται αυτοί οι εργάτες επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση» προσέθεσε.
«Η αποστολή μας είναι να αναγκάσουμε τη Mattel να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 1997, να σέβεται δηλαδή το εργατικό δίκαιο της Κίνας και να σέβεται τα δικαιώματα των εργατών. Εδώ και 15 χρόνια ή και περισσότερα, η Mattel δε σεβάστηκε ποτέ τις δεσμεύσεις της. Ψεύδονται στην κοινή γνώμη» συνέχιζε να καταγγέλλει ο Σλέιτον.
Τον Οκτώβριο, η μη κυβερνητική οργάνωση CLW δημοσιοποίησε έκθεση για τα αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησαν μυστικοί πράκτορες σε 6 εργοστάσια της Κίνας. Η έρευνα κατέγραψε πολλαπλές παραβιάσεις του εργατικού δικαίου σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ωραρίων εργασίας και των αμοιβών.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Peuples Solidaires, 152 κούκλες Μπάρμπι πωλούνται κάθε λεπτό στον κόσμο. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε βιομηχανίες που παράγουν στην Κίνα.