Κύπρος: Θετική ψυχολογία για έξοδο από το μνημόνιο
Θεωρούν θετικούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη
Σύγχυση έχει προκαλέσει η πρωτόγνωρη από τις αρχές του έτους οικονομική κρίση στους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι, αν και βιώνουν τις επιπτώσεις της, επιχειρούν να διατηρήσουν μια αισιόδοξη προοπτική.
Αυτό δείχνει έρευνα κοινής γνώμης, που διενεργήθηκε από την IMR και το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Είναι σαφές πως υπάρχει μια γενικά θετική προσέγγιση ως προς τις δυνατότητες εξόδου από την οικονομική κρίση και γι' αυτό, οι ερωτηθέντες θεωρούν μεν πως αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα εκτιμούν πως θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από το Μνημόνιο.
Από την έρευνα κοινής γνώμης, προκύπτει, επίσης, ότι η πλειοψηφία θεωρεί θετικούς κατά 27% και μάλλον θετικούς κατά 36% τους χειρισμούς της κυβέρνησης, στην οποία προφανώς και προσβλέπουν για έξοδο από την κρίση.
Στην έρευνα καταγράφονται τα εξής στοιχεία, μέσα από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες:
-Στην ερώτηση, «πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα;», οι ερωτηθέντες απαντούν ως εξής: Θετικούς 27%, Μάλλον θετικούς 36%, Αρνητικούς 24,5%, Μάλλον αρνητικούς 12,5%.
-Στην ερώτηση, εάν θεωρούν ότι η προσήλωση στο Μνημόνιο θα φέρει αποτελέσματα, οι απαντήσεις καταγράφονται ως εξής: Ναι 21%, Μάλλον Ναι 38%, Όχι 24,5%, Μάλλον όχι 16,5%.
-Στην ερώτηση, κατά πόσο προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει δεύτερο Μνημόνιο, οι απαντήσεις είναι ως εξής: Όχι 61%- Ναι 39%.
-Στην ερώτηση, «ποια η θέση σας για τις αποκοπές μισθών ως μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας;», οι απαντήσεις καταγράφουν τα εξής αποτελέσματα: Θετική 9%- Μάλλον θετική 13% -Μάλλον αρνητική 21%- Αρνητική 57%.
Στην ερώτηση, κατά πόσο σε ένα χρόνο από σήμερα η οικονομία της Κύπρου θα είναι καλύτερη, χειρότερη ή θα παραμείνει η ίδια, οι απαντήσεις διαμορφώνουν το εξής σκηνικό: Χειρότερη 39%. Το ίδιο 42%. Καλύτερη 9%.
Η έρευνα έγινε μεταξύ 16-17 Δεκεμβρίου σε παγκύπρια κλίμακα,σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα 600 άτομα. Οι συνεντεύξεις έγιναν τηλεφωνικά με δομημένο ερωτηματολόγιο.