Την αιτιολογία της αθώωσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη δίκη «Ρούμπι Γκέιτ» γνωστοποίησε το εφετείο του Μιλάνου.

Η πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, αντίθετα, τον είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης επτά ετών για συνέργια σε εκπόρνευση ανηλίκων .

Η απόφαση του εφετείου ανέτρεψε την ετυμηγορία αυτή, βασιζόμενη στην λογική ότι έστω και αν η Μαροκινή Ρούμπι Καρίμα ελ Μαχρούγκ εκπορνεύθηκε στα λεγόμενα πάρτι «μπούγκα μπούγκα» τα οποία έλαβαν χώρα στην βίλα του «πρώην Καβαλιέρε», στο 'Αρκορε, οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης γνώριζε ότι η συγκεκριμένη κοπέλα, τους πρώτους μήνες του 2010, ήταν ακόμη ανήλικη.

Οι δικαστές, παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ανησυχούσε για τυχόν αποκαλύψεις, συνδεδεμένες με την όλη υπόθεση, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν το προφίλ του.

Η απόφαση και η αιτιολογία του εφετείου επιβεβαιώνει, πάντως, ότι η Μαροκινή κοπέλα έλαβε χρήματα για να συνευρεθεί με τον Μπερλουσκόνι, πως ο Ιταλός κεντροδεξιός πολιτικός συνήθιζε να δωρίζει τιμαλφή στις νεαρές γυναίκες που καλούσε στα δείπνα του και ότι οι έλεγχοι ασφαλείας, για την πρόσβαση των φιλοξενουμένων στην έπαυλη του Ιταλού καναλάρχη και πολιτικού, ήταν ελλιπέστατοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με το εφετείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας, δεν αποδείχθηκε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ευθύνεται για κατάχρηση εξουσίας, σχετικά με το τηλεφώνημά του στην διεύθυνση αστυνομίας του Μιλάνου, τον Μάιο του 2010, όταν η Ρούμπι Καρίμα Ελ Μαχρούγκ είχε κατηγορηθεί από φίλη της για κλοπή προσωπικών αντικειμένων. Η κοπέλα, τελικώς, ανατέθηκε, τότε, στην φροντίδα της περιφερειακής συμβούλου Νικόλ Μινέτι, φιλικού προσώπου του ηγέτη της Φόρτσα Ιτάλια.