Την πρόθεση της οικογένειας και του ιδίου να επισκεφθούν εντός των ημερών τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου και να του ζητήσουν το συντομότερο δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για ανήλικους συστηματικούς παραβάτες της νομοθεσίας, εξέφρασε μιλώντας στον «Φ» ο πατέρας του Μάικλ Μηνά Λοΐζου.

«Θα πάω να τον δω ως χαροκαμένος πατέρας που εξαιτίας αυτής της έλλειψης στο κυπριακό σωφρονιστικό σύστημα έχασα τον 22χρονο γιο μου. Να του περιγράψω τον πόνο που νιώθω, γιατί την περασμένη Κυριακή με ξύπνησαν οι αστυνομικοί, μου είπαν τι έγινε και με πήραν να δω πού πέθανε το μωρό μου. Και εκεί αντίκρισα τα αίματα και τις ματωμένες του πατημασιές πριν πεθάνει. Θα πω επίσης του κ. υπουργού ότι στη δική μου θέση και του παιδιού μου, θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλοι γονιοί και παιδιά, επειδή η Κύπρος, παρόλο που είναι ευρωπαϊκή χώρα, έχει αυτή την αδυναμία γύρω από τις φυλακές της», είπε ακόμη στον «Φ» ο κ. Μηνάς Λοΐζου, στο σπίτι του στη Σκαρίνου όπου τον συναντήσαμε. Δίπλα του οι δυο του κόρες, μεγαλύτερες στην ηλικία από τον Μάικλ, που προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν, μαζί με τον νονό του 22χρονου, που βρίσκεται μαζί τους συνέχεια, από την Κυριακή και μετά. 
 
Αναμνήσεις και σκέψεις πολλές, ανάμικτες με τα πιο μαύρα συναισθήματα που έφερε ο χαμός του Μάικλ. Μόλις στις 21 Οκτωβρίου η οικογένεια, μαζί τον νονό και άλλους εκλεκτούς φίλους, γιόρτασαν τα 22α γενέθλια του, σε γνωστή ψαροταβέρνα στην ακτή Μακένζι. Όχι πολύ μακριά από το πολύ γνωστό καφεστιατόριο-κλαμπ που δούλευε στην ακτή Μακένζι.

«Του άρεσε το ψάρι, να το κυνηγά με το ψαροντούφεκο και να το απολαμβάνει στο πιάτο. Γενέθλια με δείπνο ψάρι, ήταν κάτι που τον έκανε πολύ ευτυχισμένο. Δεν το πιστεύω πως σήμερα, ούτε ένα μήνα από εκείνη τη βραδιά, θα θάψουμε τον Μιχάλη μου», συνεχίζει απαρηγόρητος ο πατέρας του. Θυμάται ότι είχαν μιλήσει μαζί το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Ήταν όπως πάντα ευδιάθετος. «Γειά σου και δυο φιλιά στα μάγουλα», ήταν η τελευταία του αποχαιρετιστήρια κουβέντα. Και ο κ. Μηνάς είχε σκάσει στα γέλια πριν κλείσει η γραμμή.

Σήμερα η κηδεία
 
Στον τάφο της μεγάλης του αδελφής που πέθανε σε ηλικία 7 μηνών το 1988 και δεν γνώρισε ποτέ, θα ταφεί σήμερα ο Μάικλ Μηνά Λοΐζου.

Η κηδεία θα τελεστεί από τον ιερό ναό Αγίου Ξενοφώντος στον Μαζωτό, στις 2 το απόγευμα. Σε αυτή θα παραστούν εκτός από τη μητέρα του που ζει μόνιμα στην Αγγλία και αρκετοί συγγενείς που άρχισαν να καταφθάνουν στην Κύπρο από την περασμένη Δευτέρα.

«Ελπίζω να μην γίνει ξανά κηδεία στην Κύπρο νέου ανθρώπου που χάνει τη ζωή του υπό αυτές τις συνθήκες. Το καλύτερο μνημόσυνο  για τον Μάικλ θα είναι να ληφθούν μέτρα για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ακόμη στον «Φ» ο Μηνάς Λοΐζου. 
Λ.Κουρσουμπά: Η περίπτωση του 17χρονου ήταν γνωστή

Για άλλη μια φορά τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, δηλώνει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, υποστηρίζοντας ότι η περίπτωση του 17χρονου ο οποίος τώρα βρίσκεται στα δικαστήρια για δολοφονία ήταν γνωστή στις αρμόδιες Κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν αδύναμες λόγω κενών και ανυπαρξίας δομών και προγραμμάτων να προλάβουν τα χειρότερα.

«Δημόσιο δικαστήριο για το παιδί δεν μπορούμε να στήσουμε», λέει η κ. Κουρσουμπά, η οποία μιλώντας στον «Φ» υποστήριξε ότι από τον περασμένο Ιούνιο υπάρχει στα συρτάρια των αρμόδιων Υπουργείων και της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, νομοσχέδιο που καλύπτει όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς είτε λόγω ψυχοπαθολογίας, είτε παραβατικότητας, ναρκωτικών κ.λπ.

«Καμία ανταπόκριση δεν είχαμε για το νομοθέτημα που στείλαμε και είναι προϊόν δίχρονης μελέτης και δουλειάς» είπε η Επίτροπος προσθέτοντας πως «τώρα στην περίπτωση του 17χρονου τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα αντί να τα έχουμε προλάβει». 

Τα παιδιά με τέτοια προβλήματα, είπε η κ. Κουρσουμπά, «είναι αρκετά και ο αριθμός τους παρουσιάζει αυξητική τάση και αυτό το γνωρίζει και η Αστυνομία η οποία συχνά χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις».

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, συνέχισε, «έχω κάνει πολλές παρεμβάσεις, κάποιες ειδικά για το παιδί αυτό και κάποιες άλλες για άλλα παιδιά μαζί». Σε όλες αυτές, τις παρεμβάσεις, «ήμουν πολύ έντονη και σε κάποιες προειδοποιούσα ότι στο τέλος μπορεί αυτό το παιδί να έκανε κακό στον εαυτό του ή σε άλλους. Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα της αδυναμίας της Πολιτείας να προστατεύσει αυτά τα παιδιά, να τα στηρίξει».
 
Ο 17χρονος, σύμφωνα με την Επίτροπο, «θα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη όπως ορίζει ο νόμος. Δεν λέω ότι πρέπει να απαλλαγεί από την ευθύνη του».

Η Πολιτεία «φταίει που φθάσαμε μέχρι εδώ αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, όμως με την κατάλληλη μεταχείριση. Να επιβληθεί ποινή για να καταλάβει και το ίδιο το παιδί ότι στην κοινωνία υπάρχουν όρια, όμως η ποινή δεν είναι αρκετή, πρέπει να το βοηθήσουμε να αναμορφωθεί. Πρέπει να λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται τη στιγμή που θα εκτίει την ποινή του». Αν, πρόσθεσε, «απλώς επιβληθεί ποινή στο παιδί το οποίο παρουσιάζει συνοσηρότητα, δηλαδή παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα την ίδια στιγμή και εμείς δεν του προσφέρουμε και τα απαραίτητα προγράμματα στήριξης, τότε δεν θα καταφέρουμε, όταν ολοκληρωθεί η ποινή του, να έχουμε έναν αναμορφωμένο άνθρωπο στην κοινωνία, διότι δεν θα βοηθήσουμε αυτό το παιδί να αναμορφωθεί, όπως οφείλουμε ως κράτος». 

Τόσο σε βάρος του συγκεκριμένου παιδιού όσο και σε βάρος όλων των ανήλικων που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα, η Πολιτεία μέχρι σήμερα «εγκληματεί και φέρει ευθύνη για την κατάληξή τους».

Στην προκειμένη περίπτωση, «η Πολιτεία εγκλημάτησε και απέναντι στο παιδί που σκοτώθηκε και απέναντι στην κοπέλα που βρίσκεται στο νοσοκομείο. Από εδώ και πέρα πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε δομές. Τα παιδιά που τις έχουν ανάγκη είναι πολλά και δεν γίνεται απλώς να θυμόμαστε ότι πρέπει να τις δημιουργήσουμε αφού γίνει πρώτα ένα κακό». 
Είναι αρκετά τα περιστατικά «με τα οποία έχω ασχοληθεί και αφορούν παραβατικότητα, ψυχιατρικά προβλήματα, ναρκωτικά και η τάση είναι αυξητική, για αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα».

Το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί «καλύπτει όλα τα παιδιά, και αυτά που είναι κάτω των 14 ετών και δεν είναι υπόλογα στον νόμο αλλά πρέπει να προλάβουμε να τα αναμορφώσουμε πριν περάσουν τα 14 και έχουν πλέον ευθύνη». Καλύπτει και τα παιδιά άνω των 14 ετών, «τα οποία είναι υπόλογα στον νόμο και είναι υποχρέωσή μας να έχουμε τα σωστά προγράμματα πρώτα για την πρόληψη και στη συνέχεια για την αντιμετώπιση και τη στήριξή τους».

Ευθύνη «φέρει το κράτος που δεν έχει προγράμματα και δομές, ευθύνη φέρει η Βουλή που δεν ασκεί σωστό κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά διαστήματα και όταν προκύψει θέμα απλώς οι βουλευτές κάνουν κάποιες δηλώσεις, και ευθύνη φέρουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία “ξεχνούν” τα ζητήματα μέχρι την επόμενη φορά που θα προκύψει μια σχετική είδηση».