Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ενθρονίστηκε πριν από λίγο ο έβδομος κατά σειρά Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

Η τελετή της ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.

Στις τελετές παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Μαρέβα Μητσοτάκη, εκ μέρους της ΝΔ, η οποία κατά την ενθρόνιση καθόταν δίπλα στη μητέρα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ο ΓΓ Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής.

Να αναφερθεί ότι τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Επίσης η τελετή ενθρονίσεως του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου πραγματοποιήθηκε παρουσία του εκπροσώπου του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, Υπουργού Υγείας κ. Άλεξ Αζάρ, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, Αμερικανών αξιωματούχων, εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων, θρησκευτικών ηγετών, ακαδημαϊκών, διπλωματών, επιχειρηματιών, κληρικών και λαϊκών.
Εκεί βρέθηκαν επίσης ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, αλλά και οι Κώστας Αγοραστός και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρούσα στις τελετές ήταν η Κατερίνα Παναγοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυγοριάννης, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη, οι επικεφαλής των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς κι ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Λουκάς.

Να σημειωθεί ότι στην ενθρόνιση από το Άγιον Όρος παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος και της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Γαβριήλ.

arx-am02
elpid_katrougkalos_eythumiou  
elpid_patoulis

elpid_tzitzikostas
Στην ομιλία του ο Υπ. Υγείας κ. Άλεξ Αζάρ, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς και επισήμανε τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

"Η επιλογή του ονόματός σου γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ήταν τυχαία. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής, Ελπιδοφόρος και ως κληρικός, Ελπιδοφόρος ως υπογραμματέας και αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Ελπιδοφόρος ως ακαδημαϊκός, Ελπιδοφόρος ως Ηγούμενος και Σχολάρχης της Χάλκης, Ελπιδοφόρος και ως Ποιμενάρχης της Προύσας. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ, στο κοινώς θεωρούμενο κέντρο του κόσμου, φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα. Έρχεσαι σε μία χώρα που δικαίως αποτελεί θεματοφύλακα του σύγχρονου πολιτισμού" ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Γερμανίας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο την Πατριαρχική ράβδο που του δώρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ευχόμενος να χρησιμοποιηθεί μόνο ως βακτηρία και επιστηριγμός του υπέροχου ποιμνίου της Αμερικής.






 ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ROMFEA.GR/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ