Με σύμμαχο τον καιρό, φαίνεται πως καλή είναι η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια. Επειτα από συνεχείς ρίψεις νερού μένουν μόνο διάσπαρτες μικροεστίες.

Η πτώση της έντασης των ανέμων στην Εύβοια είχε ως αποτέλεσμα να πέσει και η δυναμική και των τεσσάρων μετώπων της φωτιάς για το οποίο το μεσημέρι έγινε μια σύλληψη με την κατηγορία του εμπρησμού. Το βράδυ της Παρασκευής φαίνεται πως υπάρχουν μόνο διάσπαρτες μικροεστίες και με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να οριοθετηθούν εντελώς όλα τα πύρινα μέτωπα.

Νωρίτερα σήμερα, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 64χρονου άνδρα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για τη φωτιά που ξέσπασε χθες στην Εύβοια.

Μπακογιάννης: Να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών της Εύβοιας όπου έχουν εκδηλωθεί από χθες πυρκαγιές ζήτησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών της Εύβοιας όπου έχουν εκδηλωθεί από χθες πυρκαγιές ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Πρόκειται για τις Αυλωναρίου, Κονίστρων, Ταμυναίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Νωρίτερα στο χωριό Γαβαλας, του δήμου Κύμης-Αλιβερίου Εύβοιας μετέβη ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε στο σημείο μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και νεοεκλεγμένο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό.

Εκκενώσεις οικισμών

Πέρα από το Τραχήλι, ήδη από χθες το βράδυ οι καμπάνες χτύπησαν σε πολλά χωριά στον Δήμο Κύμης. Στον Γαβαλά, η εκκένωση ξεκίνησε από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, με τη φωτιά να φτάνει στην κυριολεξία έξω από το χωριό.

Εκκενώθηκε επίσης η τοπική κοινότητα Μακρυχωρίου, καθώς και οι οικισμοί Λοφίσκος, Δάφνη και Νεοχώρι.

Μετά την εκκένωση των χωριών άνοιξε το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής για να φιλοξενήσει τους κατοίκους, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν χώροι για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι εικόνες καταστροφής που παρουσιάζονται από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια η οποία έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι της Πέμπτης και μαίνεται σε τρεις τουλάχιστον περιοχές κόβουν την ανάσα. 


Οι πυροσβεστικές  δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί σε τρεις πυρκαγιές στην περιοχή, καθώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εκδηλώθηκαν δύο νέες και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Πυργί και Αγίου Γεωργίου, οι οποίες εξελίχθηκαν ταυτόχρονα. Η πρώτη, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην τοπική Κοινότητα Μανίκια, όπου άμεσα κινητοποιήθηκαν κι έσπευσαν στην περιοχή ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα μέτωπα δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γαβαλά, Δάφνης, Νεοχωρίου και Λοφίσκου.

«Η μάχη είναι σε εξέλιξη. Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Μιλάμε για τρεις φωτιές με οκτώ μέτωπα» υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο οποίος βρίσκεται από τη νύχτα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό από τα οκτώ μέτωπα τα έξι είναι σε καλή κατάσταση, καθώς οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία τους. Τα δύο μέτωπα στον Γαβαλά «θέλουν ακόμη πολλή προσοχή» τόνισε ο ίδιος.

Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή δύναμη πυρόσβεσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, ωστόσο, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, εκ των οποίων οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ανησυχία δεν εμπνέει ούτε η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Η φωτιά ξεκίνησε σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μία έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Μανίκια, όπου οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, πάνω από 6 μποφόρ και με συχνές εναλλαγές κατευθύνσεων. Πλησίασαν απειλητικά σε απόσταση 1 χλμ. το χωριό Μακρυχώρι, έχοντας μάλιστα αναπτύξει δύο μεγάλα μέτωπα. Τα επίγεια και τα εναέρια μέσα, με τη βοήθεια από μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έφτασαν εκεί, ανέκοψαν την πορεία της.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε προς το χωριό Θαρούνια. Οι δυνάμεις εστιάστηκαν εκεί και, μάλιστα, οι επίγειες δυνάμεις λίγο μετά τις 9 το βράδυ ενισχύθηκαν και με νέα πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία μέσα στη νύχτα.



Ενδείξεις εμπρησμού – Μια σύλληψη

Ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού για τις πυρκαγιές βλέπει ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς, ενώ νωρίτερα οι Αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη. Πρόκειται για έναν 64χρονο, κάτοικο της περιοχής Μανίκια στην Εύβοια, ο οποίος σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έκαιγε ξερά χόρτα έξω από το σπίτι του.

Ειδικότερα,ο 64χρονος συνελήφθη την Πέμπτη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ως υπαίτιος πρόκλησης αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Ευβοίας.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του.

Ο 64χρονος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας, προς διερεύνηση των αιτιών, για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Άγιο Γεώργιο και στο Πυργί.


Ισχυρές δυνάμεις
Σε όλη την περιοχή επιχειρούν αυτήν την ώρα ισχυρότατες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, 185 πυροσβέστες με 98 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες των ΟΤΑ και χωματουργικά μηχανήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην περιοχή Γαβαλάς, προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφική πορεία της φωτιάς στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Αυτοψία Μπακογιάννη
Νωρίτερα στο χωριό Γαβαλας, του δήμου Κύμης-Αλιβερίου Εύβοιας, που βρίσκεται σε κίνδυνο έπειτα από τη μεγάλη φωτιά που «καίει» από το μεσημέρι της Πέμπτης μετέβη ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε στο σημείο μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και νεοεκλεγμένο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό.

mpako_
 
«Περάσαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα, δίνουμε μεγάλη μάχη. Τις τελευταίες ώρες αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε προληπτικές εκκενώσεις οικισμών, γιατί πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε τρεις πυρκαγιές ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» για τη φωτιά στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, στην Εύβοια.
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να πω ένα "ευχαριστώ" στους πυροσβέστες που δίνουν μάχη και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αυτοί είναι οι ήρωες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Μέχρι την Αττική έφτασε ο καπνός από την φωτιά στην Εύβοια
Διάχυτος είναι ο καπνός της φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στην Εύβοια με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής να είναι διάχυτος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, η ατμόσφαιρα σε κάποια σημεία γίνεται κυριολεκτικά αποπνυκτική, προκαλώντας προβλήματα στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
Δείτε τις φωτογραφίες εδώ

Επιχειρούν 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή και στις τέσσερις πυρκαγιές συνολικά επιχειρούν: 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα.

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.Αναλυτικά: 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.