Ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μίλησε στα  Παραπολιτικά 90,1 για τα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική

«Ζούμε μια περίοδο στην οποία έχουμε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά οπότε ο κόσμος δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τη φύση, δεν πρέπει να κάνει τον 'νταή' στη φύση γιατί αλλιώς μπορεί να το πληρώσει με τη ζωή του. Πρέπει να μάθει να προστατεύεται και να αυτοπροστατεύεται.

Ήταν πολύ σπάνιο γιατί έγινε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και τόσο μεγάλης έντασης αυτό το φαινόμενο. Έχουμε δει ανάλογους υδροστροβίλους στη Δυτική Ελλάδα, κυρίως στο Ιόνιο, αλλά στη Χαλκιδική είναι ακόμη σπανιότερο το φαινόμενο. Επομένως είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και ήταν εξαιρετικό για αυτό και πρέπει να μάθουμε να φυλασσόμαστε. Όταν λεει ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν παίρνουμε τη βάρκα να πάμε να ψαρέψουμε για παράδειγμα.»

Σχετικά με το αυτόματο σύστημα ενημέρωσης με sms, ο κ. Ζερεφός είπε ότι δεν έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως. «Στην Ελλάδα το 112 είναι αυτό που δεν έχει εφαρμοστεί, το οποίο έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως. Πρέπει σιγά-σιγά να μπουν σε μια τάξη αυτά τα πράγματα. Είναι το θέμα η κλιματική αλλαγή και ιδίως η έγκαιρη ενημέρωση των ανθρώπων για να αποφευχθούν άλλα θύματα».