Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το άσυλο
Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καταρτίζονται τα σχέδια παρέμβασης, με δύο βασικούς άξονες:
Μέσα στα πανεπιστήμια βρίσκονται, ανάμεσα και στους πιθανούς δράστες κακουργημάτων, και παιδιά ηλικίας 22-23 ετών. Γι αυτές τις περιπτώσεις, λένε οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ίσως να υπάρχει και ειδοποίηση πριν από την πιθανή παρέμβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων.
Επίσης υπάρχει μέριμνα ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Οι πανεπιστημιακές αρχές θα παράσχουν σχέδιο διαρρύθμισης στην αστυνομία, ώστε οι αστυνομικοί να ξέρουν τους χώρους για να μην σημειωθεί κάποιο ατύχημα.
Πάντως, προς το παρόν δεν προβλέπεται δημιουργία ειδικού σώματος της αστυνομίας για την παρέμβαση στα Πανεπιστήμια. Το βάρος θα επωμιστούν οι άνδρες των ΜΑΤ καθώς επίσης και οι ομάδες που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διάταξη για το άσυλο, οι αρμόδιες αρχές του κράτους θα μπορούν να επεμβαίνουν στους χώρους των Πανεπιστημίων ασκώντας όλες τις νόμιμες αρμοδιότητες τους όπως σε οποιονδήποτε άλλο χώρο καθώς και όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Τις αρχές θα μπορούν να καλούν είτε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε πολίτες.
Πιο αναλυτικά, η διάταξη για το άσυλο αντικαθιστά την ισχύουσα από τον «νόμο Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) και αναφέρει:
«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».