Νοσοκομείο Ρόδου: Τραγική η κατάσταση, θα κλείσει και η ΜΕΘ
Σε τραγική λειτουργική κατάσταση έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ρόδου, με την μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δυναμικότητας έξι κλινών, να καλύπτεται με μόλις έξι νοσηλευτές και να απειλείται τον ερχόμενο Οκτώβριο με «λουκέτο», ενώ οι χειρουργικοί ασθενείς των Δωδεκανήσων υποχρεώνονται να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την κατάσταση του νοσοκομείου Ρόδου, αλλά και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στο νησί, το οποίο γνωρίζει δραματική έλλειψη διασωστών.
Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:
«Το Νοσοκομείο της Ρόδου εξυπηρετεί πάνω από 200.000 μόνιμους κατοίκους των Δωδεκανήσων και το καλοκαίρι υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό λόγω του τουρισμού. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και οι ασθενείς κινδυνεύουν από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον διαλυμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την έλλειψη υλικών.
Κλινικές 35 ασθενών σε κάθε βάρδια καλύπτονται από μία ή δύο νοσηλεύτριες και για να υπάρχει αυτή η στοιχειώδης κάλυψη δεν χορηγούνται ρεπό και άδειες στο προσωπικό. 11.000 ρεπό οφείλονται στο νοσηλευτικό προσωπικό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 κλινών, η μοναδική που υπάρχει στα Δωδεκάνησα καλύπτεται μόνο από δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια και τον Οκτώβρη αν δεν βρεθεί λύση θα κλείσει γιατί τελειώνει η σύμβαση 4 νοσηλευτών που υπηρετούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η παιδιατρική κλινική καλύπτεται μόνο από δύο παιδιάτρους ειδικευμένους και μία ειδικευόμενη που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
Η κατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι τραγική. Παλιά σκουριασμένα ακτινολογικά μηχανήματα,
Μονάδες αιμοκάθαρσης, ο κλίβανος αποστείρωσης, καρότσια, φορεία, πλυντήρια πιάτων και ρούχων συχνά τίθονται εκτός λειτουργίας.
Δεν υπάρχουν καρδιογράφοι, αντλίες μετάγγισης αίματος, αντιδραστήρια για ειδικές εξετάσεις και αναλώσιμα υλικά.
Το Νοσοκομείο είναι ασυντήρητο. Ο κλιματισμός δεν δουλεύει και αναβάλλονται χειρουργεία λόγω ζέστης. Επίσης η κατάσταση σε πλυντήρια, στεγνωτήρια είναι αφόρητη.
Επικίνδυνη είναι η κατάσταση εξαιτίας της υποστελέχωσης του νησιού με ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης διασωστών, επιχειρούν δύο ή τρία ασθενοφόρα στη βάρδια ενώ θα έπρεπε να επιχειρούν τουλάχιστον τέσσερα.
Οι πολίτες των Δωδεκανήσων είναι αναγκασμένοι για σοβαρά χειρουργεία και θεραπείες να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία.
Οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια διέλυσαν τη δημόσια υγεία και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιληφθεί άμεσα των προβλημάτων του Νοσοκομείου».