Αγώνα δρόμου για τα εγκαίνια του τεμένους των Αθηνών δίνουν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο λατρευτικός χώρος πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του τον ερχόμενο Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αυτό να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020...

Στις 7 Ιουνίου ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε πραγματοποιήσει μια πρώτη επίσημη επίσκεψη-ξενάγηση στον χώρο του τεμένους, γεγονός που είχε εγείρει αντιδράσεις, κυρίως για τη χρονική συγκυρία που είχε επιλεγεί για αυτήν, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές.

Τότε ο Γαβρόγλου είχε εκφράσει την ελπίδα ο ναός να ανοίξει τις πύλες του μέχρι τον Σεπτέμβριο, γεγονός που όμως δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς υπάρχουν διαδικαστικές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και ο διορισμός του ιμάμη.

Επικρατέστερος για τη θέση του πρώτου ιμάμη των Αθηνών είναι ο 49χρονος Σιντί Μοχάμεντ Ζακί. Πρόκειται για έλληνα πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, αραβικά και γαλλικά, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικομαθηματικών και Μουσουλμανικών Σπουδών. Είναι πατέρας τριών παιδιών που φοιτούν σε ελληνικά δημόσια σχολεία, ενώ είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου της Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα. Ο 49χρονος επελέγη για τη θέση αυτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ισλαμικού τεμένους, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 42 (Οργανισμός του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών»). Μάλιστα, ο Ζακί είχε δώσει το «παρών» κατά την επίσκεψη του πρώην υπουργού στις εγκαταστάσεις του τεμένους επί της Ιεράς Οδού 144, στο πλάι εκπροσώπων των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Το τέμενος των Αθηνών θα είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους και όχι των εκάστοτε χρηματοδοτών, που όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν σε χώρες όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Γερμανία, μόνο αγαθούς σκοπούς δεν έχουν, αφού οι λατρευτικοί χώροι αποτελούσαν τη βιτρίνα για τη στρατολόγηση ακραίων ισλαμιστών.

Μάλιστα, το κήρυγμα θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα (σε κάποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται και η αγγλική), ενώ μόνο η προσευχή θα γίνεται στα αραβικά, όπως εξάλλου συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.