Από τον πρώην αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Κατ' αρχάς να επισημάνω πως τάξη στον ΕΟΠΥΥ έχει τεθεί από το 2016-2017, όταν:

* άλλαξε η σχέση του Οργανισμού με τους Παρόχους (σύναψη Συμβάσεων),
* εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά, με συγκεκριμένους κανόνες, διαδικασία Ελέγχου και Εκκαθάρισης (ψηφιοποίηση παραστατικών και ηλεκτρονική υποβολή δαπανών, δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5ο/ο και αναγωγή της περικοπής στο 100 ο/ο της αιτούμενης δαπάνης),
* νομοθετήθηκε για πρώτη φορά, διαφανής διαδικασία τιμολόγησης και προσδιορισμού της ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης των παρεχομένων ειδών (Σκευάσματα Διατροφής, Επιθέματα, Οστομικά και Καθετήρες κλπ),
* δρομολογήθηκε με επιτυχία η αποπληρωμή του 99,99 ο/ο των ληξιπροθέσμων οφειλών (από 1,2 δις έπεσε το χρέος στα 130.000.000 ευρώ!),
* διευθετήθηκαν οι εκκρεμότητες που είχαν δημιουργηθεί με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες(ΙΕΕ) και τους παρόχους, δημιουργώντας αρκετά ληξιπρόθεσμα αλλά και εκκαθαρίστηκε από τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, η ''κόπρος του Αυγείου'' που είχε συγκεντρωθεί στο υπόγειο του κτιρίου στην Πεύκη,
* αποκαλύφθηκαν, με την δραστηριότητα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, αρκετές σκανδαλώδεις συμπεριφορές παρόχων που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και τόσα άλλα.

Ασφαλώς και στα 3-3 1/2 χρόνια Διοίκησης (2015-2019) δεν μπορεί κανένας να διορθώσει αμαρτίες χρόνων, του παρελθόντος, όταν μάλιστα έχει νομοθετηθεί στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ, τον 3918/2011 πως ο Οργανισμός αποτελεί 'Καθολικό διάδοχο' των υποχρεώσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που ο κλάδος υγείας εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ.

Κι όπως όλοι γνωρίζουμε 'αμαρτίες γονέων, παιδεύουσι τέκνα'. Έτσι έγινε και με τον ΕΟΠΥΥ. Πληρώνει ακόμη...κερατιάδικα, δηλαδή υποχρεώσεις των παλιών ταμείων, κυρίως μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Το θέμα όμως της μη ύπαρξης ισολογισμών των παρελθόντων ετών που ανέφερε ο νέος υπουργός κ. Β.Κικίλιας κατά την πρώτη επίσκεψή του στον ΕΟΠΥΥ και το κάνει μάλιστα 'σημαία'' εξυγίανσης του οργανισμού, αφορά τον ίδιο και την Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούσαν και στις 31/12/2011, με δική τους ευθύνη κανένα ταμείο που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ έκανε ισολογισμό και απολογισμό!

Κανένα ασφαλιστικό ταμείο της εποχής εκείνης ΔΕΝ μας γνωστοποίησε τι διαθέσιμα είχε στον κλάδο υγείας στις 31/12/2011 και τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Αλήθεια, τι ποσά μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την 1η Ιανουαρίου 2012 από τους ενταχθέντες φορείς κοινωνικής ασφάλισης; Ας δοθεί μιά υπεύθυνη απάντηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαθέσιμα οι Οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Αν όμως ο νέος Υπουργός ζητούσε να ενημερωθεί υπεύθυνα, δεν θα επέμενε να υποστηρίζει πως ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ περνάει μέσα από την κατάρτιση ισολογισμών. Διότι για τα χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, μετά το 2012, οικονομικά στοιχεία, διαθεσίμων αλλά και υποχρεώσεων κάθε ταμείου, για σύνταξη ισολογισμών, δεν υπάρχουν!

Θαρρώ πως άλλη είναι η πραγματική επιδίωξη του υπουργού Υγείας κ. Β. Κικίλια. Επιδιώκει να κλείσει την τρύπα που υπάρχει με την έλλειψη ισολογισμών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, λειτουργώντας ως 'κολυμβήθρα του Σιλωάμ', επειδή γνωρίζει (ή έχει ενημερωθεί) πολύ καλά πως τα διαθέσιμα των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, πήγαν αλλού, έκλεισαν ενδεχομένως άλλες ''τρύπες'' των ταμείων και φυσικά ευθύνες για την έλλειψη ισολογισμών του ΕΟΠΥΥ, έχει η συγκυβέρνηση της εποχής (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ), του 2011-2012.

Η δρομολογούμενη 'λύση' από το Υπουργείο Υγείας, με την πρόσφατη τροπολογία για την σύνταξη ισολογισμών από ιδιωτικές εταιρείες, εγείρει σημαντικά ερωτήματα:

πρώτον, γιατί ψηφίστηκε αυτή η τροπολογία αφού τέτοια διαδικασία προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ, 3918/2011;
δεύτερον, σε ποιά οικονομικά στοιχεία θα στηριχθούν τα ιδιωτικά λογιστικά γραφεία για να συντάξουν ισολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, αφού τέτοια στοιχεία ΔΕΝ υπάρχουν;
τρίτον, αν νομοθετηθεί διαγραφή της οικονομικής εκκρεμότητας που υπάρχει, τότε θα μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να είναι καθολικός διάδοχος των υποχρεώσεων των παλιών ταμείων;
τέταρτον, ποιΟς θα πληρώσει τα χρέη που θα αναδειχθούν από το παρελθόν;

Συνεπώς, η 'φιλολογία' του Υπουργείου υγείας, σχετικά με την έλλειψη ισολογισμών του ΕΟΠΥΥ, εκτός από το ίδιο και την Νέα Δημοκρατία εκθέτει και την νέα Διοίκηση ΕΟΠΥΥ.

Θα είναι χρήσιμο αν, οι όποιες δρομολογούμενες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, επιδιώκονται με όσο το δυνατόν λιγότερα fake news και περισσότερη αξιοπιστία σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του Οργανισμού, συμπληρωματικά και σε συνέχεια όσων έχουν γίνει από την Διοίκηση, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πολιτική άλλωστε αποτελεί προτέρημα να αναγνωρίζεις τις επιτυχίες του αντιπάλου σου...

ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, πρώην Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.»