Τη δυναμική παρουσία και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα θέλουν να επαναβεβαιώσουν, μέσα από την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο πήχης των προσδοκιών για την αμερικανική παρουσία έχει τεθεί πολύ ψηλά, μετά και την περσινή επιτυχημένη παρουσία ως τιμώμενη χώρα της Έκθεσης, και η αμερικανική πλευρά φιλοδοξεί να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην περσινή ΔΕΘ σημειώνοντας πως «περισσότερες από 50 εταιτείες - κολοσσοί συμμετείχαν στο περίπτερο και έφεραν το κοινό σε επαφή με το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογίας και καινοτομίας» ενώ συμπλήρωσε πως «από τον πολιτισμό μέχρι την επιστήμη δημιουργήσαμε μία ισχυρή παρουσία και έναν ισχυρό διάλογο». Παράλληλα, ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ότι η αμερικανική συμμετοχή αφήνει μία ξεκάθαρη εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΘ μπορεί να αναδειχθεί σε ένα διεθνές γεγονός καινοτομίας και εκπαίδευσης ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια των αμερικανικών funds να αποδείξουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή αμερικανική παρουσία και τον ρόλο του Επιμελητηρίου, ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε πως θα ενεργοποιηθεί ένας κύκλος σεμιναρίων και παρεμβάσεων με τίτλο "Talks and Events" όπου και θα αναδειχθούν οι άξονες που αποτελούν τομή για την ελληνοαμερικανική συνεργασία, όπως η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία, η τεχνολογία και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Γινόμαστε ο θεσμικός φορέας που λειτουργεί με τρόπο σοβαρό και συντεταγμένο για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών. Ανεβάζουμε σταθερά και ψηλά τον πήχη με τη φετινή παρουσία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικου Επιμελητηρίου και κατέληξε: «Επιδιώκουμε να αναδείξουμε ό,τι πιο καινοτόμο παράγεται στις ΗΠΑ και να μεταφέρουμε κουλτούρα και γνώση στη Β. Ελλάδα και την ελληνική πραγματικότητα».

Ν. Μπακατσέλος: «Με τη φετινή μας παρουσία, ανεβάζουμε ακόμη ψηλότερα τον πήχη»
Ο δραστήριος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της ενίσχυσης του επιχειρείν. Ο κ. Πάιατ μίλησε ακόμη για δέσμευση της αμερικανικής πρεσβείας να ενισχύσει το start - up community στην Ελλάδα αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, μέσω προγραμμάτων και παροχής συμβουλευτικής (mentoring).

Ο αμερικανός πρέσβης εστίασε ιδιαίτερα στον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως εμπορικού και επιχειρηματικού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποκαλώντας τη Θεσσαλονίκη ως «διεθνή πύλη προς τα Βαλκάνια». «Οι ΗΠΑ ενισχύουν και υποστηρίζουν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση στη Β. Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, που εξέφρασε τη φιλοδοξία του να καταστεί η χώρα μας κόμβος και για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, σημειώνοντας ότι οι διμερείς ελληνο-αμερικανικές σχέσεις επεκτείνονται τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στην ασφάλεια. Τέλος, ο κ. Πάιατ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς του επιχειρείν και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της ενέργειας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης.

Τ. Πάιατ: «Οι ΗΠΑ τηρούν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας»
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία "Digital Greece" που, όπως σημείωσε, θα αναδείξει τους στόχους και τις φιλοδοξίες των νεοφυών επιχειρήσεων. «Οι άνθρωποι αποτελούν τη βιτρίνα που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας: το ανθρώπινο δυναμικό της», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η πολιτεία καλείται να στηρίξει τη νεοφυή επιχειρηματικότηα μέσα από την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη των γνώσεων και των τεχνικών δεξιοτήτων. Ακόμη, σημείωσε πως βασικός πυλώνας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των νεοφυών επιχειρήσεων μέσα από την επαφή με αντίστοιχους φορείς και εταιρείες του εξωτερικού ενώ έκανε λόγο και για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου περιβάλλοντος που θα προσελκύσει ξένες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, σημείωσε ότι «ως επιμελητήριο φιλοδοξούμε να αποδείξουμε τις προοπτικές που έχει η χώρα μας από τη δύναμη της συνεργασίας» και συμπλήρωσε ότι «όλοι είμαστε ευθυγραμμισμένοι στο να στηρίξουμε με κάθε ουσιαστικό εργαλείο τη σωστή επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν νέα σχήματα αλλά και χιλιάδες σχήματα που αξίζουν ένα restart». «Πέρυσι είχαμε την πολυτέλεια - ευτύχημα να έχουμε κοντά μας σχεδόν την πλειοψηφία της κοινωνίας της Β. Ελλάδας. Όλοι ήρθαν και άκουσαν από την ελίτ της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι, το «παρών» και φέτος θα δώσουν αμερικανικοί «κολοσσοί», όπως η Microsoft, η Google και η IBM. Ολόκληρο το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις και οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ βρίσκονται εδώ.