Σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) θα συζητηθεί αναλυτικά η πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τη διάθεση ορισμένων φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), εκείνων για τους καρκινοπαθείς και τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας – ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.

Η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι, εάν επιμείνουν φωνές στο Δ.Σ. του ΠΦΣ, οι οποίες ζητούν μετ’ επιτάσεως να προβλέπεται αμοιβή για τη διαμεσολάβηση των φαρμακοποιών στη διάθεση των εν λόγω ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, τότε εκείνος θα ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ, με μοναδικό θέμα για απόφαση την πρόταση του Βασίλη Κικίλια για τη διάθεση των εν λόγω ΦΥΚ.

Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ΠΦΣ διαμηνύει ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ο σχετικός διάλογος συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής του Συλλόγου με τον Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη κατέληξε άκαρπη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το προεδρείο του ΠΦΣ ήταν καθόλα ενήμερο για τη συγκεκριμένη πρόταση του Βασίλη Κικίλια, καθώς δεν θα είχε κανένα νόημα να πραγματοποιηθεί η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο μερών, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να αγνοούν τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η ένταση και μόνον της διαφωνίας ενίων του Δ.Σ. του ΠΦΣ στην πρόταση του Βασίλη Κικίλια, η οποία δεν προβλέπει αμοιβή για τους φαρμακοποιούς για τη διαμεσολάβησή τους στη διάθεση των εν λόγω ΦΥΚ, ήταν ο παράγοντας εκείνος ο οποίος υποχρέωσε τον Απόστολο Βαλτά να θέσει σε εφαρμογή το plan B για την τελική έγκριση του σχεδίου για τη διανομή των εν λόγω ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.