Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί ήξεραν για την επικείμενη κατάρρευση της Thomas Cook καταγγέλλουν οι τουριστικοί πράκτορες της Κρήτης. Μεγάλο το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό.

«Αυτός ήταν ο σεισμός» δήλωσε ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων Κρήτης, για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook.

«Ήξεραν δύο μήνες πριν» λένε τουριστικοί πράκτορες

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων κατήγγειλε ότι «εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών».

Ο Μ. Βλατάκης χαρακτήρισε την ίδια ώρα «τσουνάμι» τα όσα θα επακολουθήσουν, ενώ περιέγραψε τα σημάδια που είχαν δώσει οι Βρετανοί ότι έρχεται η καταστροφή.

«Σε πρώτη φάση κοιτάζουμε πώς θα επιστρέψουν οι πελάτες», εξήγησε ο ίδιος, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «εγκλωβισμένοι» για τους τουρίστες. Όπως είπε, «προσπαθούμε να δείξουμε τη φιλοξενία και αυτοί οι πελάτες θα ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, θα επιστρέψουν με μέριμνα της ασφαλιστικής τους και τα αποζημιωθούν για τις μέρες που ήταν κλειστή η εταιρεία».

Οι τουριστικοί πράκτορες τονίζουν ότι ο κλάδος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, ωστόσο ο κ. Βλατάκης απέφυγε να κάνει εκτίμηση της ζημιάς.

Κληθείς να κάνει μια εκτίμηση της ζημιάς που θα υποστεί ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς, ξεκαθαρίζοντας πως «η οικονομία του τουρισμού δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι τα εστιατόρια, οι προμηθευτές και άλλα, άρα για να υπολογιστεί αυτό το νούμερο θα χρειαστεί χρόνος και δουλειά». «

Αυτό που εμείς συστήνουμε είναι ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν υπήρξαν κάποια σημάδια πριν από τη χρεοκοπία, ο Μ.Βλατάκης σημείωσε πως «υπήρχαν προβλήματα το 2011 και από τότε τακτοποιήθηκαν.

Ήταν σημαντική η επέκταση της εταιρείας πέτυχε και μέχρι τον Ιούνιο, όλες οι υποχρεώσεις ήταν καλυμμένες. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα άφηναν τον κολοσσό αυτό να καταρρεύσει, γιατί η ζημιά είναι πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο για τη διάσωση ποσό».

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, είπε, φαινόταν να στήνεται σχέδιο διαφυγής των τουριστών από τη χώρα μας. «Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών».