Τη θεσμοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητεί, με ανακοίνωσή της, η Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, η οποία, όμως, ενώ χαιρετίζει πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται έως μεθαύριο στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, εκφράζει επίσης τη διαμαρτυρίας της για την απουσία εκπροσώπων του ασθενών από όργανα χάραξης της φαρμακευτικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:

«H Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, καθώς για μία ακόμη φορά η πολιτεία αγνοεί στην πράξη το πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ληπτών υπηρεσιών υγείας να συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά στις διαδικασίες διαλόγου και λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας, προάγοντας το δημοκρατικό διάλογο.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ορίζει το πλαίσιο σύνθεσης 1) του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Δ.Υ., 2) της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και 3) της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, χωρίς και πάλι να θεσμοθετεί ένα διακριτό και ουσιαστικό ρόλο για τους εκπροσώπους των ασθενών, στα πρότυπα πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σημειώνει:

«Οι 37 σύλλογοι και ομοσπονδίες της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για 1) την αναβάθμιση των περιοριστικών και ελεγκτικών μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, 2) την επαναφορά της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης της τιμής στα φαρμακευτικά προϊόντα, 3) την παροχή κινήτρων στην επιχειρηματικότητα για την επένδυση στην έρευνα και στις κλινικές μελέτες, ωστόσο αντίστοιχα κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και για την επένδυση σε επιδημιολογικά προγράμματα και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και 4) την εξαίρεση των γενοσήμων φαρμάκων από τη διαδικασία αξιολόγησης που είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της λίστας αναμονής και την καθυστέρηση της διάθεσής τους στην αγορά.

Ωστόσο, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματα του σχεδίου νόμου κατά την εφαρμογή του. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία

των επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης ώστε να αποφευχθούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις του παρελθόντος, που στερούσαν εγκεκριμένες θεραπείες από τους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει εγκριθεί κανένα νέο φάρμακο στην Ελλάδα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει τέλος, να αποτελέσει την αφετηρία δομικών μεταρρυθμίσεων στον Ε.Ο.Δ.Υ., προκειμένου να ανταπεξέλθει στο ρόλο που του αναλογεί, ως πυλώνας διασφάλισης της δημόσιας υγείας στη χώρα».