«Βλέπω πως γίνονται κινήσεις αποδόμησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν διαφημίζονται αλλά προτιμώ τις πράξεις από τις διαφημίσεις. Αν πραγματικά οι πράξεις έχουν τις επιπτώσεις που πρέπει ας διαφημίσουμε μετά τι πέτυχαμε».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Radio North 98 και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή ο πολιτικός και στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι αποδείχθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο με το τι έκανε η Κυβέρνηση, που ουσιαστικά δεν ήταν παρούσα να λάβει θέση εναντίον της απόφασης που λήφθηκε μετά και τη διαφωνία της Γαλλίας. Η Συμφωνία καταρρέει δομικά σε πολλά σημεία. Αφενός στο θέμα της λειτουργίας της κοινής επιτροπής για τα βιβλία της ιστορίας, που δεν συνεδριάζει καθώς το Υπουργείο Παιδείας κάνει άλλες κινήσεις, ανεξάρτητες από το άρθρο 8 (της Συμφωνίας) και αφετέρου στο θέμα των εμπορικών σημάτων, όπου η κυβέρνηση τηρεί μια διαφορετική δυναμική στάση. Άρα, κινήσεις γίνονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν χρειάζεται πάντα να διαφημίζεις αυτά που κάνεις, για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό εξήγησε: «Σε κάθε κοινωνία, το αποδεικνύουν μελέτες, ότι πρόβλημα ρατσιστικό εμφανίζεται όταν έχουμε απότομη εμφάνιση σε ποσοστό 12% ενός πληθυσμού που είναι διαφορετικός από τον ντόπιο. Ακόμη και εάν δεν υπάρχει αρχικό πλαίσιο ρατσισμού θα εμφανιστεί δομικά επειδή το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο για να μην μπορεί να ενσωματωθεί και έτσι προκαλεί κοινωνικές δυσφορίες.»

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα όφελος από την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων:«Από τη στιγμή που τελειώσαμε όλα τα γραφειοκρατικά και έχουμε την κύρωση της Βουλής, τώρα είναι θέμα των μεγάλων ξένων εταιρειών που δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και έτσι σίγουρα θα βιαστούν, να αποδείξουν ότι τα κοιτάσματα είναι εμπορικά, ώστε να έχουμε σύντομα συμφωνία για εξόρυξη».

Ακούστε την συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Radio North 98