Ο σερ Ρίτσαρντ ΜακΚρίντι, ένας εγωπαθής και αδίστακτος δισεκατοµµυριούχος που το έχει παρακάνει µε την ηλιοθεραπεία και τη λεύκανση των δοντιών του, ετοιµάζεται να γιορτάσει τα 60ά γενέθλιά του στη Μύκονο, µε ένα πάρτι που υπόσχεται να αφήσει εποχή µε την κακογουστιά του. Από τη ρωµαϊκή αρένα και τα χρυσά στεφάνια έως το ζωντανό λιοντάρι, όλα είναι έτοιµα για µια φιέστα-υπερπαραγωγή, εµπνευσµένη από την αγαπηµένη ταινία του µεγιστάνα, τον «Μονοµάχο».

Όµως, οι Σύριοι πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στην παραλία της Ψαρούς και οι αποκαλύψεις για τις απάτες που έκαναν τον ΜακΚρίντι δισεκατοµµυριούχο απειλούν να καταστρέψουν το εορταστικό κλίµα. ∆εν πρόκειται, βέβαια, για µια αληθινή ιστορία, αλλά για το σενάριο της ταινίας «Greed», η οποία έφερε στη Μύκονο τον πολυβραβευµένο Βρετανό ηθοποιό Στιβ Κούγκαν, τη σταρ του αµερικανικού κινηµατογράφου Ισλα Φίσερ και το µοντέλο της Victoria’s Secret Σανίνα Σάικ.


χολιγουντ_2

O πολυβραβευμένος Βρετανός ηθοποιός Στιβ Κούγκαν πρωταγωνιστεί στην ταινία «Greed», που γυρίστηκε στη Μύκονο.

Τελευταία, η Ελλάδα κλέβει κάτι από τη λάµψη του Χόλιγουντ, καθώς όλο και περισσότερες ξένες παραγωγές γυρίζονται µε φόντο τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, τα λευκά µάρµαρα του Παρθενώνα ή τους πολύβουους δρόµους της Αθήνας, ενώ αναµένονται και άλλες κινηµατογραφικές παραγωγές χάρη στη στρατηγική που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης υπό τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τις πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.

Το «The little drummer girl», µια µίνι σειρά έξι επεισοδίων του BBC, στηριγµένη στην οµώνυµη νουβέλα του Τζον λε Καρέ, γυρίστηκε στην Ακρόπολη, στο Σούνιο και στην Ελευσίνα. Η παραγωγή του «Born to be murdered», ενός πολιτικού θρίλερ µε πρωταγωνιστή τον γιο του Ντένζελ Ουάσινγκτον, Τζον Ντέιβιντ, έκλεισε για 12 ώρες την Πλατεία Συντάγµατος και τους γύρω δρόµους τον περασµένο Μάρτιο. Η σειρά «The Durrells» του ITV, που εξιστορεί τη ζωή της οικογένειας του Βρετανού συγγραφέα Τζέραλντ Ντάρελ στην Κέρκυρα, είχε ως αποτέλεσµα να βραβευτεί το νησί ως ο καλύτερος προορισµός γυρισµάτων της Ευρώπης.

Και αυτό παρότι λίγο έλειψε η παραγωγή της σειράς να µεταφερθεί σε κάποιο άλλο µεσογειακό location (η Κροατία και η Μάλτα βρέθηκαν τότε στο µικροσκόπιο των υπευθύνων), όταν η Ελλάδα διένυε τις πιο δύσκολες στιγµές της κρίσης και ο κίνδυνος του Grexit φάνταζε πολύ αληθινός. Τον καιρό εκείνο, η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες να «πρωταγωνιστήσει» σε πολυδάπανες παραγωγές του Χόλιγουντ και να διαφηµιστεί µέσω της µεγάλης οθόνης σε όλο τον κόσµο.

Όπως, για παράδειγµα, όταν οι παραγωγοί του «Mamma Mia» επέλεξαν να γυρίσουν το σίκουελ της γνωστής ταινίας όχι στη Σκόπελο και τη Σκιάθο (όπου είχαν πραγµατοποιηθεί τα γυρίσµατα του πρώτου µέρους), αλλά στην Κροατία. Αυτά όµως ανήκουν στο παρελθόν.
Σήµερα, η Ελλάδα δεν καλωσορίζει απλώς τις ξένες κινηµατογραφικές παραγωγές, αλλά τις προσελκύει αφού και στη χώρα µας εφαρµόσθηκε η δυνατότητα επιστροφής µετρητών µέσω έκπτωσης ή επιστροφής χρηµάτων που έχουν ήδη δαπανηθεί.


χολιγουντ

Η σειρά «The Durrells» γυρίστηκε στην Κέρκυρα και το νησί ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προορισμός γυρισμάτων στην Ευρώπη.

Η διαδικασία που στη διεθνή πρακτική χαρακτηρίζεται ως «cash rebate». Παράλληλα, το «στήσιµο» Film Offices, που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε µεγάλο δήµο, αναµένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω προσέλκυση νέων, ξένων κινηµατογραφικών παραγωγών.

Στόχος είναι να δηµιουργηθούν 15 Film Offices στις 13 Περιφέρειες της χώρας και στους δήµους Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ενα Film Office αναδεικνύει την περιοχή ως τόπο υλοποίησης µιας κινηµατογραφικής παραγωγής, διευκολύνει την παραγωγή σε θέµατα αδειοδοτήσεων, ανταποκρίνεται άµεσα στα αιτήµατα της παραγωγής, ενώ παρέχει πληροφόρηση για επαγγελµατικούς χώρους ή για οτιδήποτε χρειαστεί µια παραγωγή.

«Σας διαβεβαιώνω ότι επειδή έχει τύχει το τελευταίο διάστηµα να µιλήσω µε παραγωγούς τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ µεγάλο», δήλωσε προ ηµερών ο κ. Πιερρακάκης. 62 PROJECTS Μέχρι στιγµής, 62 projects έχουν υποβάλει αίτηµα για να κάνουν χρήση του cash rebate, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται 23 τηλεοπτικές σειρές και 36 κινηµατογραφικά έργα.

Μάλιστα, τα 32 από αυτά τα projects αποτελούν διεθνείς παραγωγές, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερµανία, η Φινλανδία, η Κορέα και το Ισραήλ. Ανάµεσα στις παραγωγές συγκαταλέγονται διάσηµες τηλεοπτικές σειρές του εξωτερικού, όπως η τέταρτη σεζόν της σειράς «The Durrells in Corfu», το ψυχολογικό θρίλερ της Warner Bros Finland «The man in appartment five», η τέταρτη σεζόν του «The good place» του NBC και ταινίες όπως τα «Echoes of the past», «Sumendia» και «Born to be murdered».

«Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο», όµως στο παρελθόν δεν είχε τα σωστά κίνητρα και τους κατάλληλους µηχανισµούς για να προσελκύσει τις ξένες παραγωγές, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, πριν από µερικές ηµέρες, µε αφορµή τη δηµιουργία των Film Offices του ΕΚΟΜΕ, που θα αναλάβουν να κάνουν αυτήν τη δουλειά. «Εάν έπρεπε να κάνω µία αναλογία πληροφορικής, θα λέγαµε ότι σε αυτόν τον τοµέα η χώρα έχει το hardware, αλλά δεν είχε το software», σηµείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Πλέον, η αίσθηση ότι η Ελλάδα µπαίνει δυναµικά στον παγκόσµιο χάρτη των κινηµατογραφικών παραγωγών ενισχύεται και από την απόφαση των βουλγαρικών στούντιο Nu Boyana να επεκταθούν στη Θεσσαλονίκη. Τα στούντιο στα οποία γυρίστηκαν πολλά blockbusters του Χόλιγουντ, όπως οι ταινίες «Αναλώσιµοι», «Ο Όλυµπος έπεσε», «Ηρακλής: Η αρχή του θρύλου» και «Ράµπο: Το τελευταίο αίµα», συνεργάζονται µε τον Ελληνοαµερικανό CEO της York Studios, Τζον Καλαφάτη, για τη δηµιουργία του Nu Boyana Hellenic.

«Όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε το Rebate, αρχίσαµε να κοιτάζουµε πολύ πιο σοβαρά τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Συνειδητοποιήσαµε ότι είναι µια σπουδαία χώρα, µε καταπληκτικά locations, αλλά χωρίς ιδιαίτερες υποδοµές. Υπάρχουν πολλοί καλοί επαγγελµατίες που είναι Ελληνες, αλλά πολλοί από αυτούς δουλεύουν έξω από την Ελλάδα. Η βιοµηχανία δεν έχει µια πραγµατική βάση», είπε στο αµερικανικό «Variety» ο CEO της Nu Boyana, Γιαρίβ Λέρνερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί µε µερικά από τα µεγαλύτερα ονόµατα του παγκόσµιου κινηµατογράφου. «Είναι πανεύκολο να πείσεις έναν µεγάλο σταρ να έρθει στην Ελλάδα», εκτίµησε.