Σε εξομολόγηση από καρδιάς, προχώρησε ο Κώστας Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Όσα φέρνει ο Βαρδάρης» με τις Έφη Τσαμπάζη και Ντόνια Κανιτσάκη.

«Αυτές τις μέρες (σ.σ. 24 χρόνια από τότε που ο 10χρονος τότε Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο γιος του, ζητούσε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να χαμογελάσουν τα ταλαιπωρημένα παιδιά) αισθάνομαι ανάγκη να μοιραστώ πράγματα που ίσως δεν είναι γνωστά. Αν δεν ήταν το ‘‘Χαμόγελο του Παιδιού’’ που ίδρυσε ο Ανδρέας εγώ ίσως δεν θα υπήρχα. Μου έδωσε και εμένα δυνατότητα να επιβιώσω. Ενώ στην αρχή (σ.σ. όταν ‘‘έφυγε’’ ο Ανδρέας) είχα μπει αρκετές φορές στο νοσοκομείο, στα πρόθυρα εγκεφαλικού, ενώ υποφέρω, παλεύω, πονάω, παιδιά χάνονται, παιδιά δεν επιβιώνουν, παιδιά κακοποιούνται, κατάφερα και δυνάμωσα μέσα μου.

Αυτό είναι το μήνυμα που δίνω σε κάποιους γονείς που δυστυχώς βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα και που κλείνονται σε ένα δωμάτιο και κλαίνε συνέχεια ή καταστρέφουν την υπόλοιπη οικογένεια με το να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω.

Ήμουν επιχειρηματίας, με όλα τα καλά, με εργοστάσιο, φτασμένος. Τελικά είμαστε πολύ μικροί, πολύ ευάλωτοι. Η οικογένεια διαλύθηκε γιατί η σύζυγος αποφάσισε να μην παραμείνει μαζί μας κι έτσι έμεινα μόνος μου με τον άλλον μου τον γιο. Περάσαμε Γολγοθά. Και τα καταφέραμε επειδή είχαμε αφοσιωθεί στο ‘‘Χαμόγελο του Παιδιού’’ και έτσι βγάλαμε από το κάδρο το προσωπικό, είδαμε τους άλλους, παρά τον εαυτό μας. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα και να λες ‘‘όχι, ο καρκίνος δεν πρόκειται να με νικήσει’’, που τον πέρασα πριν λίγο καιρό, γιατί έχω μια υποχρέωση, έχουμε να κάνουμε πράγματα. Ενδεχομένως δεν θα το έλεγα αυτό αν ήμουν μόνος, ενδεχομένως να λύγιζα», εξομολογήθηκε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο άλλος του γιος, ασχολείται κι αυτός με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». «Είναι ο σούπερ ντούπερ, στα social media, στις κινητοποιήσεις που γίνονται, στην οργάνωση, μαζί με άλλους συνεργάτες είναι ο πρώτος που κινητοποιείται», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Μια συμμαθήτρια μου αυτοκτόνησε…»

Διαρκώς έρχονται στο φως περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Πρόκειται για περίεργη, ανεξήγητη ίσως έξαρση ή συνέβαιναν πάντα παρόμοια περιστατικά και τώρα ανοίγουν τα στόματα, ρωτήθηκε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Πάντα συνέβαιναν. Θυμάμαι στη δική μου εποχή συμμαθήτρια μου αυτοκτόνησε επειδή την κακοποιούσε σεξουαλικά ο πατέρας της. Κάποιοι ευυπόληπτοι κύριοι, παππούδες κλπ ερχόταν στα ΣΙΝΕΑΚ της εποχής και παρενοχλούσαν τα παιδάκια μπαίνοντας μέσα. Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας. Το πρόβλημα φαίνεται όταν βγαίνει στην επιφάνεια. Σε καταγγελίες δεν υπάρχει. Ενώ φαίνονται περιστατικά στην πράξη, οι αναφορές είναι λίγες», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία καταγγελία που υπάρχει, την οποία δεν ξέρουν πώς να την χειριστούν, μία καταγγελία που τον τρόμαξε.

«Όταν κάποιος κάνει πάρτι του παιδιού του και καλεί τους φίλους, τους συγγενείς και όλους μαζί με τα παιδιά τους κι ένας από αυτούς τους κυρίους πηγαίνει σε ένα άλλο δωμάτιο και παρενοχλεί σεξουαλικά ένα από τα κοριτσάκια, τρελαίνεσαι. Πατέρας που ήρθε με παιδί στο χώρο… Τρελαίνεσαι. Είναι υπό έρευνα και θα δούμε πώς μπορεί να αποκαλυφθεί…».

Σώθηκαν παιδιά

«Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, αν δεν υπήρχε ‘‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’’, κάποια παιδιά δεν θα ζούσαν. Εκατοντάδες παιδιά μεγαλώσαμε και είναι σήμερα καλοί άνθρωποι, για τον εαυτό τους και για την κοινωνία. Το τεράστιο έργο δεν είναι γνωστό. Για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με το Ιπποκράτειο και με το ΑΠΘ κάνουμε νοσηλεία κατ’ οίκον παιδιών που είναι διασωληνωμένα. Ήταν 50 κι έχουν φτάσει στα 190. Σώζονται παιδιά, σώζονται και οι γονείς, που έχουν το παιδί τους στο σπίτι. Κι εμείς δεν βρίσκουμε καν χορηγό να καλύψει τα έξοδα. Είναι βαρύς ο πόνος που περνάνε αυτοί οι άνθρωποι και κανείς δεν θέλει να μοιραστεί χορηγικά τον πόνο αυτό…».

Ο Μητσοτάκης ζήτησε ενημέρωση

«Το κράτος το ψάχνουμε 24 χρόνια, ακόμα και όταν μας ακούει κάποιος. ‘‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ είναι μακριά από κομματικές διαδικασίες, το τελευταίο διάστημα, όμως, καταφέραμε και είδαμε τους περισσότερους υπουργούς. Και μας ακούνε. Προτείνουμε λύσεις συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες. Ετοιμάσαμε προτάσεις και μας ζήτησε ο πρωθυπουργός να τον ενημερώνουμε. Εύχομαι αυτό

να έχει συνέχεια και συνέπεια και να δούμε τις λύσεις να υλοποιούνται», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Χθες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τις ανησυχίες και τις προτάσεις παιδιών – εθελοντών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια συνάντησης. «Τα παιδιά συνομίλησαν απευθείας με τον πρωθυπουργό. Προσπαθούμε να κάνουμε μια ειρηνική επανάσταση για να αλλάξει η ζωή των παιδιών μας και το μέλλον τους».

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Στις 9 Νοεμβρίου 1995 ο 10χρονος τότε Ανδρέας Γιαννόπουλος έγραψε μια επιστολή με την οποία ζητούσε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε τα ταλαιπωρημένα παιδιά να χαμογελάσουν. Λίγο μετά ο μικρός Ανδρέας άφησε την τελευταία του πνοή και ο πατέρας του αποφάσισε να αφοσιωθεί στην πραγματοποίηση της ευχής του γιού του.

Επετειακή εκδήλωση για τα 24 χρόνια προσφοράς του διοργανώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστεί το έργο του οργανισμού πανελλαδικά και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τοπικά και πανελλαδικά και η έρευνα που πραγματοποίησε αφιλοκερδώς η Focus Bari για τον οργανισμό. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν υποστηριχθεί και υποστηρίξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.