Νέο σημαντικό «όπλο» ανίχνευσης του κοροναϊού, μηχάνημα το οποίο εντοπίζει τα κρούσματα μέσω απλής εξέτασης του σάλιου, απέκτησε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε το Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Παντελιάδης.

«Χθες ξεκίνησαν οι δοκιμές του», είπε. «Η εκπαίδευση από τους ξένους, που έχουν έρθει ολοκληρώνεται αύριο. Είναι ένα μηχάνημα και μια διαδικασία αιχμής. Θα βοηθήσει και το νοσοκομείο και την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολη η λήψη δείγματος, συγκεντρώνεται απλά το σάλιο, και μπορεί να διατηρηθεί το δείγμα μέχρι πέντε ημέρες», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Σήμερα το νοσοκομείο είναι σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των κλινών στα κρεβάτια , που προορίζονται για ασθενείς με Covid ή στη ΜΕΘ. Και 100% υπάρχει και Plan B. Αν τηρούνται τα μέτρα από όλους εμάς και από όλους τους πολίτες θα έχουμε μια διαχειρίσιμη αύξηση των προσερχόμενων λόγω του Covid».

Πρόσθεσε δε ότι καμία κλινική δεν έχει κλείσει: «Χθες υπήρξε μια αναβολή κάποιων χειρουργείων στην Οφθαλμολογική Κλινική. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα γίνει μετά από 15 μέρες ή μετά από ένα μήνα. Το νοσοκομείο σήμερα λειτουργεί 100%, με όλες του τις κλινικές και με όλα τα χειρουργεία σε πλήρη εξέλιξη, συν το ότι είναι επιφορτισμένο, σαν κέντρο αναφοράς, με τα περιστατικά Covid».