Από 77,5 έως 80 έτη, είναι το προσδόκιμο όριο ζωής του αντρικού φύλου στην Ελλάδα, με εξαίρεση την περιφέρεια της Ηπείρου, το οποίο ανέρχεται από τα 80 μέχρι τα 82,5 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τις χώρες της Ευρώπης, την περίοδο 2015-2017. Όπως προκύπτει οι δυτικοευρωπαίοι ζουν έως τα 85 τους χρόνια, ενώ οι ανατολικοευρωπαίοι και οι βαλκανικές χώρες έως τα 69,7 έτη.

 Σύμφωνα με τη Eurostat, κατά την τριετία 2015-2017, το προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα νεογέννητου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν 78,1 έτη, ενώ κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να ζουν 5,4 έτη λιγότερο από τις γυναίκες στην ΕΕ.

 Από όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, η Μαδρίτη και το δυτικό Λονδίνο κατέγραψαν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στα 82.0 χρόνια κατά την περίοδο 2015-2017. Ακολούθησαν οι περιφέρειες της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Αντίθετα, το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ανήλθε στην κεντρική και δυτική Λιθουανία (69,7 έτη), ακολουθούμενη από άλλες περιοχές που βρίσκονται στα κράτη της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

 Οι διαφορές μεταξύ των φύλων για το προσδόκιμο ζωής ήταν επίσης υψηλές (πάνω από 7,5 έτη) στα κράτη μέλη της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία). Τα κενά ήταν επίσης υψηλά σε όλες  - εκτός από 3 από τις 17 περιφέρειες- της Πολωνίας, τις δύο ανατολικές περιφέρειες της Ρουμανίας (Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική) και τη γαλλική νησιωτική περιοχή της Γουαδελούπης.

 Αντίθετα, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων ήταν μικρό, μόλις 1,1 έτη στη Γαλλία, στην Ολλανδία (2,8 έτη), καθώς και στη Βρετανία (3,2 χρόνια).