Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secter» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Matron Analysis, Στράτος Φαναράς.

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε στο «Βήμα» της Κυριακής, ο κ. Φαναράς εξήγησε ότι υπάρχει μία πρωτοφανή αλλαγή της κοινωνικής ατζέντας στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι δείκτες που απασχολούσαν τους πολίτες της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, όπως η κατάσταση της οικονομίας και τα μνημόνια, παρατηρείται ότι έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και έχουν αντικατασταθεί από μία αισιοδοξία από την πλειοψηφία των πολιτών, ωστόσο δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αυτό που οι πολίτες αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα, αντιθέτως το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι αυτό που βρίσκεται στην πρώτη θέση και μάλιστα στις αυθόρμητες αναφορές.

Σε ότι αφορά τα παραπάνω, ο κ. Φαναράς εξήγησε ότι «η μία εξέλιξη ήταν ότι η τυπική έξοδος της χώρας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, έστω και αν αυτές θα μας ακολουθούν για χρόνια με διάφορες είδους συμφωνίες που έχουμε κάνει, απομάκρυναν ένα αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας από την ελληνική κοινωνία, η οποία ζούσε κάτω από το καθεστώς της άμεσης εποπτείας των δανειστών αλλά και του φόβου της εξόδου κάποιας στιγμής ακόμα και από την Ευρωζώνη».



Όσο αφορά το προσφυγικό - μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως υπάρχουν δύο παράλληλες εξελίξεις και εξήγησε ότι «η μία είναι ότι οι ροές έχουν αυξηθεί υπέρμετρα και αυτό δεν περνά απαρατήρητο και η δεύτερη είναι ότι έχει αρχίσει μία προσπάθεια μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

«Συζητώντας με διάφορους αρμόδιους τις ενδείξεις και τις αυθόρμητες αναφορές των προβλημάτων ανά Περιφέρεια, όσες Περιφέρεις δείχνουν αυξημένα ποσοστά είναι οι οποίες περιοχές των οποίων ή σημεία των οποίων που έχουν επιλεγεί να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει μία τέτοια επιλογή, τα ποσοστά είναι πάρα πολύ χαμηλά σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και άλλες. Άρα λοιπόν έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο υπέρμετρής αύξησης των ροών ή υπάρχει μία αντίληψη στην κοινή γνώμη ότι η υπέρμετρη αύξηση των ροών η οποία είναι έξω και πέρα από τη δυνατότητα διαχείρισης των δυνατοτήτων της χώρας, έτσι τουλάχιστον όπως είναι μέχρι σήμερα οργανωμένη για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναλύοντας στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Matron Analysis συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι μία εξωτερική απειλή, η οποία τουλάχιστον προς το παρόν, δεν χρεώνεται ως αβελτηρία της σημερινής κυβέρνησης, όπως εξάλλου δεν χρεωνόταν και ως αβελτηρία της προηγούμενης, παρά τα όποια λάθη και τις υστερήσεις». Ακόμη τόνισε πως είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα και είναι τέτοια η έκταση του «που απαιτεί μία ευρύτερη συστράτευση και μία ευρύτερη πολιτική συμφωνία, η οποία να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να δώσει μία γραμμή πλεύσης στο πρόβλημα».

Παράλληλα δήλωσε: «Πάνω από 1/3 το αναφέρει αυτό ως πρόβλημα της χώρας. Μόνο δύο χώρες ακόμα στην Ευρώπη, τουλάχιστον με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου της άνοιξης, το έχουν ως πρώτο πρόβλημα και αυτές είναι η Μάλτα και το Βέλγιο και τώρα γίναμε και εμείς η Τρίτη. Ίσως βέβαια, εντωμεταξύ, και σε άλλες χώρες να έχει «ανέβει» το πρόβλημα ψηλά».

Στην ερώτηση, με δεδομένο ότι από τα υπόλοιπα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία ηγεμονία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, για το αν μπορεί η κλιμακούμενη ανησυχία στο κομμάτι του μεταναστευτικού εν τέλει να επηρεάσει τα νούμερα και την αποδοχή της κυβέρνησης ο κ. Φαναράς απάντησε: «Αν υπάρξει ένα σημείο από το οποίο και μετά θα θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενώ θα μπορούσε να το κάνει, τότε ναι πράγματι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα».

Για παράδειγμα χθες, η απόφαση του πρωθυπουργού να έχει μία ειδικού τύπου διαχείριση και ένα εθνικό συντονισμό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ασυνόδευτων παιδιών, είναι κατά τη γνώμη μου μία κίνηση που του δίνει πόντους παρά του αφαιρεί. Υπάρχει μία εγρήγορση και πολιτική και επικοινωνιακή και πιστεύω ότι αν δεν συμβούν σοβαρά λάθη και αν το πρόβλημα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά να μην είναι τόσο έντονο, μπορεί να είναι διαχειρίσημο. Όλα αυτά όμως αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί αυτή η μεγάλη προσδοκία να λειτουργήσει αρνητικά για την κυβέρνηση δημιουργώντας της πρόβλημα ο κ. Φαναράς απάντησε πως ότι «η κυβέρνηση μπορεί να έχει προβλήματα μόνο και αν εφόσον υπάρξει και αρχίσει να εμφανίζεται ένας ισχυρός εναλλακτικός πολιτικός πόλος».

Ωστόσο εξήγησε ότι «αυτό μέχρι στιγμής δεν φαίνεται, η Κεντροαριστερά και η Αριστερά σε οποιαδήποτε μορφή και εκδοχής της δεν έχει βρει τον βηματισμό της. «Άρα ακόμα και τα λάθη στη διακυβέρνηση, η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να τα απορροφά πολύ πιο εύκολα από ότι θα είχε αυτή τη δυνατότητα αν είχε ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους. Επομένως αυτή η σχέση, ο κομματικός ανταγωνισμός δηλαδή, είναι μία σχέση αμφίδρομη διότι εξαρτάται τόσο από την επιτυχία στη διακυβέρνηση όσο και από το πώς οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν την επόμενη μέρα για τους ίδιους», πρόσθεσε.

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δείχνει ότι επιστρέφει στα ποσοστά που είχε στις Ευρωεκλογές, ο κ. Φαναράς ερωτήθηκε για το αν αυτό σημαίνει ότι η γενικότερη εικόνα που αποτυπώνεται μέσω της δημοσκόπησης, είναι μία εικόνα μετεκλογική ή θυμίζει μια εικόνα προεκλογική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη «μάχη» του κέντρου.Είναι σαφέστατα μεταεκλογική και ο λόγος είναι απλός. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, δηλαδή δεν είναι στα ίδια επίπεδα που ήταν προεκλογικά, είναι σαφέστατα ενισχυμένη μετεκλογικά, απάντησε ο ίδιος.

Στην ερώτηση για το αν υπήρχε ένα κόμμα «δεξιό» που θα είχε μια ρητορική στο κομμάτι του προσφυγικού, υπογράμμισε ότι αυτό είναι πολύ υποθετικό σενάριο.

«Ας δούμε αν υπάρξει, ποιοι θα το εκπροσωπούν ποια θα είναι η πολιτική ατζέντα. Πάντως είναι γεγονός ότι η έκταση που καλύπτει η ΝΔ είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή από το Κέντρο περνάει στην Κεντροδεξιά και φτάνει στη Δεξιά και ίσως κάποια στιγμή να μην μπορεί να συνδέσει όλους αυτούς τους χώρους και αυτό είναι σαφέστατα ένα θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι ο κ. Φαναράς σημείωσε ότι «οι πολιτικές αναμετρήσεις στη χώρα μας κερδίζονται πάντοτε στο κέντρο αλλά ποτέ από το Κέντρο, κάποιοι άλλοι κερδίζουν με συμμαχία του Κέντρου».