Τελειώνει σήμερα, Πέμπτη, η προθεσμία που είχε δώσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για όλα τα κατειλημμένα κτίρια, με την ΕΛ.ΑΣ να βρίσκεται επί ποδός εν όψει τόσο της αυριανής επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όσο και της σημερινής συγκέντρωσης στα Προπύλαια ενάντια στο τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στις 20 Νοεμβρίου το υπουργείο ζητούσε με ανακοίνωσή του ζητούσε από τους καταληψίες να εκκενώσουν όσα κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, έχουν παρανόμως καταλάβει, θέτοντας διορία 15 ημερών για την εκκένωσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική είναι 45 και από αυτά τα 16 είναι στα Εξάρχεια.

Σημειώνεται ότι φέτος για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ενεργοποιούν περίπου 4.000 αστυνομικούς για τον κίνδυνο να υπάρξει αναρχική «ρεβάνς». Σχέδιο αντίστοιχο με την επέτειο του Πολυτεχνείου όπου τα φετινά μέτρα ασφαλείας ήταν τα πιο πετυχημένα και αποτελεσματικά των τελευταίων χρόνων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησαν σε νέα επιχείρηση σε κτίριο στα Εξάρχεια, μετά από πληροφορίες ότι στο σπίτι γινόταν διακίνηση ναρκωτικών.

Αντιδρούν στο τελεσίγραφο με συγκέντρωση στα Προπύλαια

Σε μια πρώτη αντίδραση ομάδες που έχουν καταλάβει κτίρια καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, διαμηνύοντας ότι δεν θα κάνουν «βήμα πίσω» στα τελεσίγραφα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Εξάρχεια: Καταδρομική επίθεση σε διμοιρίες ΜΑΤ 

Σκηνικό έντασης στήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν μία ομάδα περίπου 20 ατόμων πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ που φρουρούσαν κτίρια που είχαν εκκενωθεί από καταληψίες το προηγούμενο διάστημα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 9:30 το βράδυ, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χειροβοβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.
Ακολούθησε καταδίωξη των αντιεξουσιαστών από τους άνδρες των ΜΑΤ μέχρι την πλατεία Εξαρχείων με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.