Σε κλίμα ηρεμίας, με επίκεντρο, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων πραγματοποιήθηκε η 35η ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Το παρών στην συνέλευση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας ο οποίος επισήμανε πως «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη επίγνωση των ελλείψεων και των κενών οργανικών θέσεων εισαγγελικών λειτουργών. Ελλείψεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα αυξημένα καθήκοντα που προβλέπονται από τις νέες διατάξεις για την ποινική συνδιαλλαγή, την ποινική διαπραγμάτευση και την ποινική διαταγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους Έλληνες εισαγγελείς».

Ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε πως «ο καθορισμός των νέων οργανικών θέσεων θα γίνει και θα γίνει άμεσα, μετά από ενδελεχή επεξεργασία των στοιχείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες και των δύο βαθμών, και των δύο κλάδων».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, επισήμανε πως «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που δίχασαν την Ελληνική κοινωνία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ανοίκειες, μικροκομματικές σκοπιμότητες που πληγώνουν την ανεξαρτησία των θεσμών και προσβάλλουν την ανεξαρτησία των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών, μάλιστα σε όλες αυτές τις υποθέσεις, η εκτελεστική εξουσία, δεν διαθέτει ούτε ρόλο, ούτε λόγο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης, επισήμανε πως τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο νέο Ποινικό Κώδικα θα τις δούμε σε βάθος χρόνου. «Κι εγώ έχω διαφωνήσει με αρκετές τροποποιήσεις που έχουν γίνει, ωστόσο υπάρχει χρόνος για βελτιώσεις. Πρόθεση όλων είναι απαιτούμενος σεβασμός και για όλα απαιτείται χρόνος» επισήμανε τόνισε.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι ναι μεν είναι βαρύ το έργο των εισαγγελέων, αλλά ο Ελληνικός λαός απαιτεί όχι μόνο ορθή αλλά και ταχεία Δικαιοσύνη ενώ πρότεινε μία σειρά μέτρων για την επιτάχυνση του θεσμού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού αναφέρθηκε στο κράτος Δικαίου, επισήμανε ότι οι επιμέρους διαφορές για τα θέματα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφυλάσσεται το κύρος της Δικαιοσύνης. «Δυστυχώς» προσέθεσε, «η εικόνα που δίνουμε το τελευταίο διάστημα δεν τιμά τη Δικαιοσύνη, είναι σαν να μιλάμε σε μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές. Εκεί, ο ρόλος των Ενώσεων είναι καθοριστικός».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαίρη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μείζον ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι «εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα αυτό» και ζήτησε από όλους «να στηρίξουν το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που αφορά όλους μας και την επιβίωση της Δημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κυρία Ζαΐρη επισήμανε ότι κάποιοι συνάδελφοί της ευθύνονται, γιατί έχουν αντιληφθεί λανθασμένα το ρόλο τους, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν τα δικαστικά ζητήματα να γίνονται δημόσιο θέαμα και ακρόαμα.

Ως προς το νέο Ποινικό Κώδικα η πρόεδρος της Ένωσης, τόνισε ότι έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στον εισαγγελικό κλάδο και επισήμανε όμως ότι «για να είναι αποτελεσματικά τα νέα εργαλεία χρειαζόμαστε υποδομές για την υλοποίηση του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής. Δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος οι εισαγγελείς χωρίς επαρκείς υποδομές».

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε αυτήν εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Βερβεσός, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών των Διοικητικών Δικαστηρίων Κωστάκης Δημήτριος.