Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Ο χειμώνας φαίνεται να έχει... αναπαυθεί στην περιοχή της Ελλάδας, γεγονός φυσιολογικό για την εποχή.

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη από το meteo:

Βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, περιμένουμε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά ηπειρωτικά, και πιθανόν πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 8 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 12, στην Ήπειρο από 6 έως 17 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 9 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 16, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 8 έως 16 βαθμούς, και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και στην αρχή της ημέρας τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και προοδευτική μικρή εξασθένηση. Στο Ιόνιοι θα επικρατήσουν σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες έως τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 12 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα για τοπικές βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές κυρίως με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς.


Απολογισμός της Διδούς την Τετάρτη

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης της Τετάρτης 11/12/2019 (έως τις 23:20) όπως αυτά καταγράφηκαν από 343 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr ενώ επισημαίνονται τα ύψη βροχόπτωσης σε επιλεγμένες περιοχές.

Προβλήματα στην αεροπορική σύνδεση της Χίου με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα δημιούργησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε πάνω από το νησί.

Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, το αεροπλάνο από Χίο για Αθήνα παρέμενε επί αρκετή ώρα στην πίστα του αεροδρομίου περιμένοντας να περάσει η κακοκαιρία ενώ το αεροπλάνο της Ολυμπιακής από Θεσσαλονίκη για Χίο έφθασε στο ύψος της Λέσβου, αφού δεν μπορούσε να προσεγγίσει τη Χίο, κι έπειτα από αρκετούς κύκλους και επέστρεψε πίσω στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Χαλκιδική: Εγκλωβίστηκε άτομο από ορμητικά νερά

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ενός ατόμου, που είχε εγκλωβιστεί από τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Πόρτο Καρράς, στήθηκε την τετάρτη το βράδυ από την Πυροσβεστική, στη Χαλκιδική.

Το άτομο βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο και άνδρες της Πυροσβεστικής προσπάθησαν να το προσεγγίσουν.

Επί τόπου έσπευσαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Η επιχείρηση διήρκεσε λίγες ώρες και το άτομο μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Λάρισα, Εύβοια και Ρόδο

Σε αρκετά σημεία της χώρας, η ποσότητα της βροχής που έπεσε ήταν μεγάλη, με τη Ζαγορά Πηλίου να αποτελεί την περιοχή στην οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή (158 χιλιοστά), ενώ την ακολούθησαν η Αγιά Λάρισας (134 χιλ.), στην οποία παρουσιάστηκαν και αρκετά προβλήματα και η Μακρινίτσα (126 χιλ.). Μεγάλη ήταν η ποσότητα της βροχής και στη Ρόδο (68 χιλ.), η οποία αντιμετώπισε προβλήματα σε κεντρικές της οδούς, που μετατράπηκαν... σε ποτάμια.

Ακολουθεί ο πίνακας που παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12.

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Διδώ» στη Λάρισα, την Εύβοια και τη Ρόδο. Στην Αγιά Λάρισας, οι κάτοικοι στα παράλια αποκλείστηκαν μετά τη νεροποντή που έπληξε την περιοχή από το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, που δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο, τα ρέματα κατέβασαν μεγάλη ποσότητα νερού. Η κυκλοφορία στην παραλιακή οδό διακόπηκε σε τρία σημεία, δηλαδή στην κρεμαστή γέφυρα του Αγιοκάμπου, στην Κάτω Σωτηρίτσα και στη Βελίκα. Αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ το νερό παρέσυρε αντικείμενα στους δρόμους που θυμίζουν ποτάμια

Στη βόρεια Εύβοια, η βροχή που πέφτει από τη Τρίτη ήταν αρκετή για να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος η γέφυρα στη περιοχή Αρτεμίσιο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, ενώ από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς έτυχε να μην περνάει κάποιο όχημα την ώρα που γκρεμίστηκε η γέφυρα.

Στη Ρόδο, επίσης, οι... ουρανοί άνοιξαν λίγο μετά τις 7:30 το πρωί, χαλαζόπτωση έπληξε μεγάλο μέρος από τα Κοσκινού έως και το Φαληράκι, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν στις κεντρικές οδούς, οι οποίες έχουν μεταβληθεί σε ποτάμια, σύμφωνα με τη Ροδιακή.


Σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένουμε στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και σποραδικές καταιγίδες, που τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και τη νύχτα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στη Θράκη και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα ενισχυθούν σε 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Βροχερό με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένουμε σε όλη τη χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και πιθανώς στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά
θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ, που γρήγορα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά βαθμιαία θα
εξασθενήσουν και θα στραφούν από τα δυτικά σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.