H πρώτη έξυπνη και σύγχρονη διάβαση πεζών στην Ευρώπη εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης μπροστά από το Καλλιμάρμαρο, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Η διάβαση αυτή -σύμφωνα με την περιφέρεια Αττικής - έχει ειδικό ακρυλικό φωσφορίζον υλικό με κρυστάλλους, ενώ στο οδόστρωμα υπάρχει ειδικός φωτισμός LED, που αλλάζει ανάλογα με τις υποδείξεις του φαναριού. Κάτι χρήσιμο- τη νύχτα- για αυτούς που επιμένουν να περπατούν σκυφτοί, αρκεί βέβαια να ξεκολλήσουν τα μάτια τους από την οθόνη του κινητού. Παράλληλα, η διάβαση διαθέτει ειδικό πομπό μετάδοσης ηχητικών και παλμικών σημάτων, που ειδοποιούν τους πολίτες με προβλήματα όρασης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ήταν ο πρώτος που διέσχισε την «έξυπνη» διάβαση, σε μια συμβολική κίνηση, μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλης. Στόχος είναι τμηματικά η περιφέρεια Αττικής να δημιουργήσει 200 τέτοιες «έξυπνες» διαβάσεις.

«Ο κ. Πατούλης έδειξε τι σημαίνει έξυπνη πόλη και έξυπνη διάβαση, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αλλάζει. Με αυτό το τρόπο δείχνουμε ότι μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι και μπροστάρηδες στο νέο, στο καινούριο. Αξίζουν πολλά μπράβο στον κ. Πατούλη και στα στελέχη της Περιφέρειας που υλοποίησαν μια ιδέα μέσω της οποίας διευκολύνεται η μετακίνηση όλων των πολιτών», δήλωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος και επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία «να σεβόμαστε τον πολίτη που περπατάει, που κινείται με μπαστούνι, που κινείται με αμαξίδιο. Δεν έχουν προτεραιότητα μόνο όσοι κινούνται με αυτοκίνητο. Αυτή η διάβαση που μόλις πριν από λίγο περάσαμε μπορεί να αποτελεί μια λύση».

«Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας για μας αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα καθώς έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μιλάμε με έργα και πράξεις εφαρμόζοντας το στρατηγικό μας σχεδιασμό και παρουσιάζοντας στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες της Αττικής τις νέες πρότυπες έξυπνες διαβάσεις πεζών», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πατούλης. «Σηματοδοτούμε τη νέα εποχή της κινητικότητας και της ασφαλούς μετακίνησης, ενώ παράλληλα τονίζουμε τη σημασία της προσβασιμότητας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των χρηστών του οδικού δικτύου, καθώς οι νέες διαβάσεις αποτρέπουν την παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη και βοηθούν τους οδηγούς να σταματούν έγκαιρα πριν την κάθετη γραμμή», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Πάντως, αν και θα ωφελήσει τους πεζούς, αυτή η «έξυπνη» διάβαση αποτέλεσε πηγή έντονου εκνευρισμού για τους οδηγούς. Το μεσημέρι της Πέμπτης επικρατούσε το πανδαιμόνιο στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, καθώς εκείνη την ώρα γινόταν η διαγράμμιση στο οδόστρωμα.