Τρεις κοινές προτάσεις από νέους σε Ελλάδα και Τουρκία
Το πεδίο συναντίληψης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο διαφορετικών πολιτικών, ιστορικών και πολιτισμικών αφηγήσεων επιχείρησαν να εντοπίσουν και να ερμηνεύσουν νέοι από την Ελλάδα και την Τουρκία στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μίας ατζέντας με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές. Η συνάντησή τους έγινε στην Καβάλα, στο πλαίσιο του “Greek-Turkish Young Leaders Symposium 2019” που διοργανώθηκε από το Kadir Has University και το Navarino Network, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και του Friedrich Naumann Foundation, στις 4 – 7 Δεκεμβρίου.
Οι τριάντα Έλληνες και Τούρκοι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με μία σειρά διμερών ζητημάτων και, σε μια προσπάθεια να υπερκεράσουν την έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διαμόρφωσαν τις δικές τους προτάσεις για τη διεύρυνση του διμερούς διαλόγου και την ενίσχυση της κοινής ελληνοτουρκικής ατζέντας. Σε περίοπτη θέση στις εισηγήσεις τους βρέθηκαν τρία ζητήματα: η ανάληψη πρωτοβουλίας για τον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας, η δημιουργία μίας πλατφόρμας διαλόγου και η διαμόρφωση ενός Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ Νέων από τις δύο χώρες.
O αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Kadir Has και ιδρυτής του Συμποσίου, κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το συνέδριο σημειώνοντας: «Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια εκπαιδευτική δράση που λαμβάνει χωρά για πέμπτη συνεχή χρονιά. Το μήνυμα είναι ότι ο διάλογος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων είναι πάντα επιθυμητός, και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε επίπεδο αξιωματούχων. Η εμπειρία μου ως καθηγητής σε Ελληνικά και Τουρκικά πανεπιστήμια μου έχει διδάξει ότι ιδιαίτερα για τα Ελληνοτουρκικά η άμεση επαφή μεταξύ φοιτητών και άλλων νέων των δυο χωρών είναι απολύτως απαραίτητη».
«Ο διάλογος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων είναι πάντα επιθυμητός, και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε επίπεδο αξιωματούχων», σημειώνει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου
Σε ό, τι αφορά τις ιδέες και τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων από τις δύο χώρες, ο κ. Τριανταφύλλου σχολίασε: «Οι προτάσεις αποδεικνύουν πως, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, οι συμμετέχοντες αγκάλιασαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και εισηγήθηκαν σοβαρές και υλοποιήσιμες προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των δυο λαών αλλά και στην μείωση τις επιθετικής ρητορικής. Το ουσιαστικό τους μήνυμα είναι ότι οι κοινωνίες των δυο χωρών είναι πολυσύνθετες και έχουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν».
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ FAKE NEWS
Η ιδέα για τον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων προέκυψε με αφορμή πρωτοσέλιδα του ελληνικού και τουρκικού Τύπου που στοχοποιούσαν την απέναντι πλευρά καταγγέλοντας ενίοτε και πολιτικά πρόσωπα για την καταγωγή ή τις πολιτικές σχέσεις τους. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν, κατά τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, η αναφορά στην «ελληνική» καταγωγή του –εν τέλει, εκλεγέντα- υποψηφίου δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ενώ, από πλευράς ελληνικού Τύπου, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων τράβηξαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που μιλούν ή ακόμη και προσδιορίζουν χρονικά την τουρκική εισβολή στην Ελλάδα επικαλούμενα… μύθους και προφητείες.
Το σκεπτικό της πρότασής τους βασίζεται στην παρακολούθηση και επικύρωση των ειδήσεων που παράγονται κι από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να καταρρίψουν τις ψευδείς ειδήσεις και να αναλύσουν μύθους και θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια. Σε ό, τι αφορά το πλάνο υλοποίησής της, κρίνουν πως θα μπορούσε να καθιερωθεί μία ομάδα εργασίας, βασισμένη σε δημοσιογράφους, fact – checkers, ακαδημαϊκούς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών και, στη συνέχεια, να υπάρξει διασύνδεσή τους με διεθνή Ινστιτούτα προκειμένου να επιδιώξουν τη χρηματοδότηση του project. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να οικοδομηθεί ένα δίκτυο εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και, φυσικά, να περιοριστεί η σκόπιμη παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα που αναπαράγουν εθνικιστικά μορφώματα.
ΦΟΡΟΥΜ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Μία δεύτερη ιδέα που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και αξιοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες των δύο χωρών αφορά τη δημιουργία ενός Φόρουμ μεταξύ νέων ανθρώπων υπό τον τίτλο “Greek – Turkish Youth Forum” (Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ Νέων). Αυτό το project στοχεύει στη διαμόρφωση μίας γέφυρας σταθερότητας για την επικοινωνία ανάμεσα στους νέους ανθρώπους των δύο χωρών, που θα εστιάζει στο ευρύ πεδίο των θεμάτων ασφαλείας, οικονομίας, πολιτισμού και κοινωνικών ζητημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, την κοινωνική πολιτική (μετανάστευση, εκπαίδευση, πολιτισμός και αθλητισμός) και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συμμετέχοντες θεωρούν πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ νέων ανθρώπων, σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο τις δύο χώρες όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Τέλος, στις πρωτοβουλίες που εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο του συνεδρίου εντάσσεται και η διαμόρφωση μίας διαδικτυακής πλατφόρμας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, των διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου ανάμεσα σε νέους από τις δύο χώρες. Η λογική της ομάδας που σύστησε και διαμόρφωσε την ιδέα περιστρέφεται γύρω από την αξιοποίηση της πλατφόρμας ως αφετηρίας για τη διενέργεια διαφόρων δράσεων, όπως ημερίδες και εκδηλώσεις, προώθηση ενημερωτικού υλικού κ.α., ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη θέση που έχουν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των νέων ανθρώπων και τη δυνατότητά τους να προωθούν ιδέες και μοντέλα αλληλοκατανόησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών ομάδων και εθνοτήτων.