Αδελαϊδα.- Tα 40 Χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε με την έναρξη του 2020 η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας με τον πλέον ουσιαστικό  και ευοίωνο τρόπο. Διοργάνωσε το 40ο Συνέδριο των Κρητών της Ωκεανίας από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου στην Αδελαϊδα.

Η Panhellenic Post θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την διοργάνωσή του, δεδομένης της σημερινής πραγματικότητας του Ελληνισμού, ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να δει κατάματα τον εικοστό πρώτο αιώνα και δεδομένων των δημογραφικών του μεγεθών να οικοδομήσει με βαθύτερα θεμέλια στο χώρο του πολιτισμού και της ιστορίας, όπως κάποτε οραματίστηκε ο Καποδίστριας.

Η θέση μας οφείλει να είναι συνειδητή «ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ»

  1. Η γεωπολιτική πραγματικότητα. Η Ωκεανία έχει ισχυρή οικονομία και επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ παράλληλα αποτελεί το σημαντικώτερο σημείο σοβαρής και αξιολογήσιμης παρουσίας του ομογενειακού Ελληνισμού σε μία τεράστια περιοχή του πλανήτη, η οποία ξεκινά από την Ινδία και φθάνει μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.
  2. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συχνά τοποθετούνται πολιτικά με θέσεις φιλικές προς τα λεγόμενα εθνικά θέματα του Ελληνισμού (π.χ. Μακεδονικό). Οι σχέσεις των δύο χωρών με την Ελλάδα είναι στενά φιλικές.
  3. Η πολιτική παρουσία της ομογένειας είναι εκεί εξαιρετικά σημαντική με εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα από τη Βουλή και τη Γερουσία μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπουργικές θέσεις υπηρετούνται από ομογενείς. Η ομογενειακή ψήφος λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η ομογενειακή ελληνική «ταυτότητα» γίνεται εξόχως σεβαστή από τους αγγλοσαξωνικούς θεσμούς και την κοινωνία. Στο πολιτικό τους σύστημα ο Αρχιδικαστής θεωρείται δεύτερος τη τάξει μετά τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό και ενδεικτικά αναφέρεται ότι για παράδειγμα ο Αρχιδικαστής στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας είναι από την Ικαρία.
  4. Αναλόγως σημαντική η παρουσία του Ελληνισμού στο επιχειρείν, στον ιατρικό χώρο, στην δικηγορία, στην επιστημονική έρευνα, στον ακαδημαϊκό χώρο, στη δημοσιογραφία, στον αθλητισμό και γενικώτερα στο κυρίαρχο κοινωνικό ρεύμα. Ακόμη και η γέννηση του συνδικαλισμού σχετίζεται με Έλληνες.
  5. Θεωρούμε ουσιαστική την παρουσία και δράση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με το τεράστιο έργο στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνικής μέριμνας και ας μας συγχωρέσουν οι διαφωνούντες,  φέραμε εκτίμηση και στον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ

  1. Οι χώρες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας έχουν ιστορία ελάχιστων αιώνων και σε μεγάλο βαθμό η ιστορία τους αποτελεί ιστορία στρατιωτική, η οποία εντοπίζεται κυρίως στην ηρωϊκή συμμετοχή τους και στον πρώτο, αλλά και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι λέσχες των βετεράνων βρίσκονται παντού και οι βετεράνοι τιμώνται.
  2. Οι Έλληνες και οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί έχουν πολεμήσει πραγματικά μαζί και στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Το  ANZAC DAY του 2015 και η Μάχη της Κρήτης αποτελούν λόγους εορτασμού  ιστορικής μνήμης και για τους τρεις λαούς και είναι γνωστοί οι κοινοί εορτασμοί στη Λήμνο για την Καλλίπολη και στην Κρήτη για τη Μάχη της Κρήτης, όπως και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.
  3. Στην πραγματικότητα η Κρήτη και οι Κρήτες συνιστούν ένα από τα δύο σημαντικώτερα σημεία ιστορικής συνάντησης των λαών των τριών χωρών και μάλιστα εκείνο που είναι το πιο πρόσφατο ιστορικά. Τα σωματεία των Κρητών στην Ωκεανία υπενθυμίζουν εκτός των άλλων και ένα σοβαρώτατο  σημείο ιστορικής εθνικής αναφοράς για τους Αγγλοσάξωνες της Ωκεανίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να το αξιοποιεί και να το τιμά περισσότερο (και δεν εννοούμε με κακόγουστες γραφικότητες).

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ

  1. Παρατηρούμε προσεκτικά εδώ και χρόνια την δράση των Κρητών στην Ωκεανία και την θεωρούμε ουσιαστική. Η διοργάνωση του 40ου συνεδρίου αποτελεί μαρτυρία και απόδειξη.
  2. Θεωρούμε ότι ο νέος Πρόεδρος Αντώνης Τσουρδαλάκης, γνωστός εδώ και αρκετά χρόνια από την δράση του στον ομογενειακό χώρο και το πάθος του (από τις εποχές ακόμη των Συνελεύσεων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού), μπορεί να υπηρετήσει την εθνική υπόθεση (και δεν είναι ντροπή να αποκαλούμε εθνική υπόθεση την επιβίωση του «προσώπου» του Ελληνισμού σε ένα κόσμο που σύντομα θα αριθμεί ασύλληπτα μεγέθη για τους Έλληνες που με την ομογένεια δεν φθάνουν ούτε τα είκοσι εκατομμύρια).
  3. Εκτιμούμε την σημαντική παρουσία της νεολαίας.
  4. Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός της ομαλής σχέσης με την Εκκλησία, η οποία αναντίρρητα συνιστά σημείο συνεκτικότητας του Ελληνισμού.
  5. Βλέπουμε θετικά την ομαλή διαδοχή στις θέσεις ευθύνης και σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης.
  6. Αποτιμούμε θετικότατα την παρατηρούμενη τάση αυτο-οργάνωσης, μακριά (ελπίζουμε) από την παρεμβατικότητα των κέντρων εξουσίας του ελληνικούπολιτικού συστήματος. 


ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας, περισσότεροι από 500 Κρητικοί και φίλοι των Κρητών από όλα τα μήκη και πλάτη της Ωκεανίας συναντήθηκαν στην Αδελαϊδα στην Νότια Αυστραλία, πραγματοποιώντας το 40ο Συνέδριο των Κρητών από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου, φιλοξενούμενοι του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας.

Τα μέλη σωματεία της Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα η Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας, η Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας και Περιχώρων, η Κρητική Αδελφότητα της Μελβούρνης, η Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας, η Κρητική Αδελφότητα Κουισλάνδης, η Κρητική Αδελφότητα της Τασμανίας, ο Σύνδεσμος των Κρητών της Νότιας Αυστραλίας και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης συνεργάσθηκαν σε εορταστικό κλίμα για πέντε μέρες. Το Συνέδριο θεωρείται ιστορικό, αφού έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά, που έγινε στην Αδελαίδα το 2008.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου άρχισε με βραδιά νεολαίας και συνέχισε με την 21η Γενική Συνέλευση της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας στο Κρητικό Σπίτι της Αδελαίδας, όπου πάνω από 200 νέοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους, να προβάλουν τον πολιτισμό της Κρήτης και όχι μόνο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Λευτέρης Σαβιολάκης παρουσίασε τις δράσεις του και τα πεπραγμένα της θητείας του, πριν παραδώσει την σκυτάλη στην νέα Πρόεδρο της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας Πολύμνια Νικολακάκη.

Το ίδιο βράδυ έγινε και η έναρξη του Συνεδρίου με επίσημη δεξίωση του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας παρουσία των διπλωματικών, προξενικών και πολιτικών αρχών, η οποία αρχικά ήταν να γίνει στο Κρητικό Σπίτι, αλλά λόγω της μεγάλης προσέλευσης Συνέδρων μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο Χιώτικο σπίτι. Οι αντιπρόσωποι των Κρητικών Σωματείων της Ωκεάνιας εργάσθηκαν ουσιαστικά, αφού η ημερήσια διάταξη είχε σοβαρά θέματα προς συζήτηση, μεταξύ των οποίων και τα προγράμματα φιλοξενίας νέων στην Ελλάδα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 Χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, η προώθηση των νέων στα Διοικητικά Συμβούλια και το μέλλον των μικρότερων Σωματείων. Η απερχόμενος Πρόεδρος Μαρία Λαγουδάκη παρουσίασε τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου για το τελευταίο  έτος δεδομένου του πέρατος της θητείας της.

Τα μέλη Σωματεία της Ομοσπονδίας ομόφωνα εξέλεξαν για νέο Πρόεδρο για την θητεία 2020 – 2023 τον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας απαρτίζουν οι ακόλουθοι:  Ηρακλής Κασελάκης, Α’ Αντιπρόεδρος ( Βρισβάνη ), Μαρία Λαγουδάκη, Β’ Αντιπρόεδρος (Σύδνεϋ), Μανώλης Βανταράκης, Γενικός Γραμματέας ( Μελβούρνη ), Μαρία Ρισσάκη, Ταμίας ( Μελβούρνη ), Άννα Ψαράκη ( Μελβούρνη ), Μιλτιάδης Σταματάκος, Δημοσίων Σχέσεων ( Μελβούρνη ) , Γιώργος Καθεκλάκης ( Καμπέρα ), Παντελής Φριδάκης ( Αδελαίδα ), Βίκη Καλογεροπούλου ( Τασμάνια ), Μανώλης Γερογιαννάκης  (Πέρθ ) και  Σταμάτης Νικητόπουλος ( Νέα Ζηλανδία ).

Το καλλιτεχνικό κομμάτι του Συνεδρίου κάλυψαν ο μεγάλος λαγουτιέρης και τραγουδιστής από το Ηράκλειο της Κρήτης κ. Δημήτρης Αποστολάκης, τον οποίο συνόδεψαν ο Γιάννης Πολλάκης στην λύρα και το τραγούδι και ο Patrick Montgommery επίσης στο λαγούτο και στην κιθάρα. Περισσότερα από 150 Κρητικόπουλα γέμισαν την αίθουσα με γνήσιους Κρητικούς Χορούς για πάνω από 2 ώρες με χορευτικές παραστάσεις από την Μελβούρνη, το Σύδνεϋ, την Βρισβάνη, την Τασμάνια και την Αδελαϊδα.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ΠΑΥΛΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ΣΙΛΟΥΑΝ, ο Αρχιδιάκων Αθηναγόρας  και άλλοι Ιερείς. Παρών φυσικά και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαίδα κ. Γιώργος Ψιάχας μετά της συζύγου του.

Κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου στην Χοροεσπερίδα του Συνεδρίου ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της Αδελαίδας  κ. Παντελής Φριδάκης καλωσόρισε τον κόσμο και εξέφρασε την χαρά του που δίδεται η ευκαιρία στον Κρητικό Σύλλογο της Νότιας Αυστραλίας  να φιλοξενήσει το 40ο Συνέδριο με την παρουσία 500 και πλέον ατόμων. Στην συνέχεια ο κ. Παντελής Φριδάκης παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στην κα. Μαρία Λαγουδακη και στον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη για όλη την βοήθειά τους στην προετοιμασία του Συνεδριου  κατά την διάρκεια του 2019. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έκοψε την Βασιλόπιτα, σύμφωνα με τις
ελληνικές παραδόσεις.

Η απερχόμενη Πρόεδρος κα. Μαρία Λαγουδάκη φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου της για όλες τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά την τριετή θητεία της, εξομολογούμενη ότι η Ομοσπονδία έχει γίνει «ένα κομμάτι της καρδίας της και της ψυχής της». Συνεχάρη και παρουσίασε τον νέο Πρόεδρο  της Ομοσπονδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του που του δίδεται η ευκαιρία να προεδρεύσει σε έναν οργανισμό στον οποίο έβαλαν τα θεμέλια οι Κρήτες πρόγονοι πριν από 40 χρόνια. Αναφέρθηκε στο άξιο έργο που έχουν κάνει όλοι οι Πρόεδροι και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια από την ημέρα της ίδρυσης της Ομοσπονδίας και συνεχάρη τον Σύλλογο της Αδελαϊδας για την φιλοξενία του Συνεδρίου. Επίσης ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης παρουσίασε στα  Μέλη και την νέα Πρόεδρο της  Νεολαίας  κα. Πολύμνια Νικολακάκη, η οποία  ντυμένη με την ενδυμασία  της αναφέρθηκε στον νέο της ρόλο.

Ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο μια εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων εκ Μελάμπων Κρήτης ως δώρο, αφού τα κρητικά Σωματεία της Αυστραλίας ομόφωνα τον ανακήρυξαν επίτιμο Μέλος.

Την επόμενη μέρα όλοι οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και όλου του Ιερού Κλήρου της περιοχής. Κατά την διάρκεια της ημέρας ανακοινώθηκε από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας η δωρεά 5000 δολαρίων  προς τον έρανο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  για τις πυρκαγιές της Αυστραλίας. Εκτός των εργασιών του Συνεδρίου  διοργανώθηκαν ψυχαγωγικές  και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως και  επισκέψεις  σε  αξιοθέατα  της  περιφέρειας. Όλοι οι Κρήτες έδωσαν ραντεβού για τον Ιανουάριο του 2021 στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας στην Καμπέρα για το επόμενο Συνέδριο. Ο νέος Πρόεδρος κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης είναι ανοικτός στην επικοινωνία στο 0419856736 και στο  tony@tsourdalakis.com.

ΡΗΡ: Ιωακείμ Κουροπαλάτης
Πηγή: panhellenicpost.com